Izvještaj FBI
0

Saddam se zbog Irana pretvarao da ima nuklearno oružje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Saddam Hussein je vjerovao da je Iran velika prijetnju Iraku i ostavio je otvorenom mogućnost da njegova zemlja ima oružje za masovno uništenje kako ne bi izgledala slaba, navedeno je u izvještaju FBI-ja objavljenom u četvrtak a načinjenom na osnovu ispitivanja bivšega iračkog vođe.

U izvještaju FBI-ja se navodi da je Saddam smatrao da njegovu zemlju ugrožavaju ostale zemlje iz regije i kako se zati Irak mora prikazati kao država sposobna da se brani, prenio je Reuters.

"Saddam je smatrao da Irak ne može biti slab u odnosu na svoje neprijatelje, posebno Iran", zapisao je specijalni agent George Piro nakon razgovora s iračkim predsjednikom u junu 2004. godine.

Izvještaj FBI-ja otkriva da je Saddam bio više zabrinut da Iran ne otkrije iračke slabosti nego što se bojao poteza SAD-a nakon što je spriječio povratak inspektora UN-a koji su u Iraku tražili oružje za masovno uništenje.

"Po njegovom mišljenju, inspektori UN-a bi direktno pokazali Irancima gdje mogu nanijeti maksimalnu štetu Iračanima", kaže se u dokumentima koje je pribavio i objavio nevladin istraživački institut Nacionalni arhiv za sigurnost.

Saddam je 1980. godine poveo pogranični rat s Iranom, koji je trajao osam godina i tokom kojeg je iračka strana koristila hemijsko oružje.

Bivši američki predsjednik George W. bush poveo je 2003. godine rat protiv Iraka navodeći kao razlog prijetnju oružjem za masovno uništenje koje ta zemlja, navodno, posjeduje.

Oružje za masovno uništenje nikada nije nađeno u Iraku.