Svijet
0

Saddam se pojavio na suđenju uprkos prijetnje bojkotom

FENA
Saddam Hussein u srijedu se pojavio na suđenju za genocid, dan nakon što je pisao sudiji kako više ne želi da prisustvuje suđenju.

Svrgnuti irački lider ušetao je u sudnicu širokog osmijeha i zauzeo je mjesto zajedno s ostalih šest suoptuženika.

Glavni sudija Mohamed Oreibi al-Khalidfa pozvao je svjedoka tužbe da ustane, poništavajući svoju odluku od ponedjeljka da sud neće saslušati više svjedoka i da će umjesto toga razmotriti dokaze, javio je AP.

U pisanoj izjavi koju su Saddamovi advokati objavili u utorak, navedene su riječi bivšeg predsjednika kojima opisuje kako ih naziva višestruke "uvrede" al-Khalife i tužioca.

"Neću prihvatiti da me vi i ostali nastavljate vrijeđati. Stoga, tražim od vas da me oslobodite prisustvovanja saslušanjima u ovoj novoj komediji i možete raditi šta vam je volja", napisao je Saddam al-Khalifi.

Saddam i sedmorica njegovih suoptuženika izjasnili su se nevinim po optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog njihove uloge u vojnom slamanju iračkog kurdskog stanovništva. Saddam i još jedan suoptuženik također su optuženi za genocid tokom kampanje po šifrovanom imenu Anfal, tokom koje je po navodima optužbe ubijeno 180.000 ljudi, većinom civila.

Saddamova vojska navodno je uništila stotine sela i ubila ili raselila njihove žitelje u kampanji spržene zemlje protiv separatističkih gerilaca.