Svijet
0

Saddam optužuje Amerikance za laži

FENA
Svrgnuti irački predsjednik Saddam Hussein optužio je u četvrtak Sjedinjene Američke Države da "lažu" kada tvrde da ga njegovi čuvari nisu mučili, kao što su lagali i o oružju za masovno uništenje u Iraku.

"Cionizam i američki zvaničnici mrze Saddama. Oni su rekli da sam bio povezan s terorizmom kako bi kasnije priznali da nisam", rekao je svrgnuti predsjednik govoreći o sebi u trećem licu.

"U Bijeloj kući su lažljivci, a Bijela kuća je lažov broj jedan na svijetu", rekao je Saddam, pozivajući se na demantije koje je dala američka administracija, negirajući da je bivši predsjednik bio žrtva mučenja svojih čuvara.

"Oni su lagali rekavši da Irak ima oružje za masovno uništenje. Oni su lagali rekavši da me nisu tukli", dodao je on.

"Tri američke ljekarske ekipe su konstatirale moje povrede", precizirao je on nakon saslušanja novog svjedoka optužbe pred Visokim kaznenim sudom u Bagdadu.

Ovaj svjedok, koji je davao svoj iskaz iza zelene zavjese uz izmijenjeni glas, naveo je svoju baku koja je govorila o mučenjima stanovnika mjesta Dužail, sjeverno od Bagdada, u sedmicama i mjesecima nakon napada na konvoj bivšeg predsjednika.

"Moja baka je pričala da su je mučili pred njenom djecom, a njene sinove su mučili pred njom", rekao je svjedok optužbe, koji je u to doba imao samo osam godina.

Sudski proces Saddamu Husseinu i sedmerici njegovih suradnika, kojima se sudi za pokolj šiitskih seljaka, nastavlja se u četvrtak pred Visokim kaznenim sudom u Bagdadu, u prisustvu svih optuženih.

Bijela kuća je u srijedu odbacila Saddamove optužbe za mučenje u zatvoru i nazvala ih apsurdnim, a State Department je izrazio žaljenje što mu proces služi kao tribina.