Svijet
0

Saddam namjeravao graditi bunkere za tijela Kurda

FENA
Bivši irački predsjednik Saddam Hussein je želio iskoristi mito, koje je primala njegova vlada, da bi gradio bunkere koji bi mu služili za skrivanje tijela Kurda, saopćila je u petak australijska istražna komisija.

Komisija, koja treba zaključiti devetomjesečnu istragu o mogućem slučaju korupcije kod poznatog izvoznika australijskog žita AWB, razmotrila je u petak interni dokument firme, otkrivajući da su Iračani namjeravali koristiti mita isplaćivana u 2001. za izgradnju 2.000 betonskih bunkera.

"Bunkeri će imati betonske zidove i dna, a predviđeni su za kopanje Kurda", piše u elektronskoj poruci jednog dužnosnika AWB-a, koja je upućena i ostalim članovima firme.

"Oni namjeravaju ugraditi dimnjake koji bi mogli upućivati na paljenje insekata ili drugih životinja", navodi se dalje u tekstu.

Sudija John Agius je analizirao ovu poštu bivšeg direktora AWB-a Andrewa Lindberga, pitajući ga da li je osoblje firme bilo u toku o zvjerstvima koja je Saddamova vlada bila u stanju uraditi dok su joj plaćali mito.

"Hoćete li reći da je bilo ljudi unutar AWB-a koji su znali šta je irački režim bio u stanju uraditi?", upitao je sudija.

"Ja sam mislio da to nije rečeno ozbiljno", odgovorio je Lindberg nakon duge šutnje. "Mislim da vi slobodno možete izvesti takav zaključak", dodao je on.