Svijet
0

Saddam Hussein štrajkuje glađu već deset dana

FENA
Bivši irački lider Saddam Hussein (69) već deseti dan štrajkuje glađu zahtijevajući bolju zaštitu svojih advokata nakon ubistva tri pravna zastupnika prošlog mjeseca, saopćila je američka vojska.

"Nema promjena", rekao je potpukovnik Car-Kevin Carie, glasnogovornik američke vojske zadužen za zatvore u Iraku i dodao da "usprkos odbijanju jela Saddam i još trojica optuženih i dalje izgledaju kao da su dobroga zdravstvenog stanja", javio je Reuters.

Saddam i još trojica optuženih, kojima se suđenje za zločine protiv čovječnosti nastavlja za sedmicu dana, štrajkuju glađu od večere 7. jula, a bivši irački predsjednik uzima samo zaslađenu kafu i druge tečnosti, precizirao je Carie.

Američka vojska nije saopćila ko su trojica optuženih koja također štrajkuju glađu. Zajedno sa Saddamom, optužena su trojica čelnika bivše Baas partije kao i četvorica nižih dužnosnika te partije.

Tri advokata Saddamovog tima odbrane ubijena su u Bagdadu od oktobra 2005. kada je počelo suđenje. Saddam i trojica optuženih zahtijevaju veću sigurnost za svoje advokate, kao i izmjenu sudske procedure.

Saddam i ostali optuženi, koji su u veoma dobro čuvanom zatvoru u blizini bagdadskog aerodroma, i ranije su štrajkovali glađu, ali nije poznato da je svrgnuti irački lider ranije odbijao hranu ovoliko dugo.