Svijet
0

Saddam Hussein osuđen na smrt vješanjem

FENA
U Bagdadu je u nedjelju izrečena presuda Saddamu Husseinu, bivšem iračkom diktatoru - smrt vješanjem - za ubistva šiitskih seljaka osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Njegov brat Barzan al-Tikriti također je osuđen na smrt, kao i bivši vrhovni sudac Awad Hamed al-Bander, prenio je BBC.

Bivši potpredsjednik iračke Vlade Taha Yassin Ramadan dobio je kaznu doživotnog zatvora. Jedan od sedmorice Sadamovih suoptuženika, dužnosnik partije Baath - Mohammed Azawi Ali oslobođen je optužbi, dok su trojica dužnosnika te stranke dobila po petnaest godina zatvora, svaki zbog mučenja zatvorenika.

Vidljivo uzdrman, bivši irački predsjednik je nakon izricanja presude uzviknuo "Allahu akbar" (Bog je najveći) i "Neka živi zemlja".

Izricanje presude predstavlja politički i društveni prijelomni trenutak za Iračane koji su proživjeli dva desteljeća pod brutalnom vladavinom bivšeg čelnika.

Saddamu i sedmorici suoptuženih sudilo se za val ubistva iz odmazde u selu Dudžailu 1982. nakon pokušaja atentata na Saddama.

Na izvršenje smrtne kazne Saddamu Husseinu moglo bi se čekati dugi niz godina, nakon što se iscrpe sve pravne mogućnosti žalbi i ponovljenih procesa. Saddamu će se, osim za navedeno, suditi i zbog drugih zločina protiv čovječnosti.

Šezdeset devetogodišnji diktator, rođen blizu Tikrita, svoju političku karijeru počeo je pokušajem atentata na prvoga iračkog premijera Abdela Karima Kasema, krajem pedesetih godina. Iz izbjeglištva u Egiptu i Siriji vratio se kada je njegova stranka Baath državnim udarom došla na vlast početkom šezdesetih. Otada počinje njegov uspon ka apsolutnoj vlasti.

Iračke snage su osamdesetih godina ušle u Iran, a devedesetih u Kuvajt, što je izazvalo Zalivski rat, nakon čega je slijedila i konačna invazija Iraka 2002.

U Bagdadu je na snazi potpuni policijski sat kako bi se spriječilo nasilje. Trgovine su zatvorene, a pješaka i vozila gotovo i nema na ulicama šestomilionskoga grada. Iračke snage sigurnosti i vojnici snaga SAD-a obavljaju dodatne patroliranje, ali tokom jutra nisu prijavljeni veći incidenti, rekao je policijski dužnosnik bagdadske policijske postaje Al-Khansa Mahir Hamad Mousa.

Salih al-Mutlaq, čelnik drugoga po veličini sunitskog parlamentarnog bloka, TV stanici Al-Jazeera je rekao da da će presuda biti posljednji ekser u kovčeg plana nacionalnog pomirenja.