Svijet
0

Saddam: Amerikanci će tražiti moju pomoć

FENA
Saddam Hussein vjeruje da će Sjedinjene Države morati tražiti njegovu pomoć kako bi suzbile krvavu pobunu u Iraku i otvorile put za povlačenje svojih snaga, izjavio je glavni Saddamov advokat.

Khalil al-Dulaimi tvrdi u intervjuu za Associated Press da je bivši lider ključan za povratak stabilnosti u Irak. "On im je posljednja opcija. Oni će jednoga dana pokucati na njegova vrata", izjavio je advokat. Saddam je "jedina osoba koja može zaustaviti otpor protiv američkih trupa", dodao je.

Nije bilo nikakvih nagovještaja da su američki zvaničnici razamtrali traženje pomoći od njega. Iako su Saddamovi sunarodnjaci iz reda sunitskih Arapa kičma pobune, šiitska većina i Kurdi koji su bili ugnjeteni pod njegovim režimom bili bi razbješnjeni njegovom prisustvom.

U komentarima Al-Dulaimija, šefa tima Saddamove odbrane, opisuje se svrgnuti lider kao čovjek koji može izbjeći suđenje na kojem mu se prijeti smrtnom kaznom.

Al-Dulaimi je izjavio kako je Saddam potegnuo tu temu tokom njihovog susreta u utorak i nagovijestio je da će biti voljan pomoći SAD-u "za dobrobit oba naroda - Iračana i Amerikanaca".

On je citirao Saddamove riječi: "Ove marionete u iračkoj vladi koje su Amerikanci doveli na vlast bespomoćne su. Oni ne mogu zaštiti ni sebe ni irački narod. Amerikanci će sasvim sigurno doći kod mene, Saddama Husseina, legitimnog vođe iračke Baath partije, kako bi se spasili iz golemog haosa u kome su se našli."

Iako nije kazao šta bi tačno Saddam mogao zatražiti kao protuuslugu za pomoć, Al-Dulaimi je izjavio da to ne bi nužno dovelo do njegovog ponovnog postavljanja za predsjednika Iraka - zemlje kojom je brutalno vladao i uveo je u tri razorna rata.

Advokat je sugerirao kako bi Saddam mogao biti voljan da pregovara o takvoj pomoći čineći presudu na njegovom suđenju predmetom pogađanja.

Saddam i sedmorica njegovih bivših zvaničnika nalaze se na suđenju zbog ubistva 148 ljudi tokom napada na šiitsko selo, a Iračani mahom očekuju da da će svrgnuti lider biti osuđen na smrt vješanjem. On bi također trebalo da se pojavi na drugom suđenju koje bi isto rezultiralo smrtnom kaznom.

Kada je Saddam spomenuo kako očekuje da će Amerikanci zatražiti njegovu pomoć, Al-Dulaimi je kazao da je upitao bivšeg lidera da li je on uistinu spreman pomoći zemlji koja ga je svrgnula s vlasti.

Saddam je odgovorio da hoće, kazao je Al-Dulaimi, sunit koji smatra Saddama legitimnim iračkim predsjednikom.

"Mi ćemo to učiniti kako bismo spriječili nova krvoprolića, za slobodu svih Iračana", naveo je Al-Dulaimi Saddamove riječi.