Svijet
0

Sadamova odbrana uložit će žalbu na presudu

FENA
Šef advokatskog tima Sadama Huseina izjavio je u ponedjeljak da je odbrana odlučna da uloži žalbu na "političku presudu" donesenu u nedjelju u Bagdadu protiv bivšeg iračkog predsjednika, bez obzira na njihovo uvjerenje da neće biti koristi.

"Moje iskustvo s ovim tribunalom pokazalo je da se ništa ne dobija ovom žalbom jer je to politički sud, ali mi ćemo je ipak uložiti", rekao je advokat Khalil al-Dulaimi.

"Tribunal je odbio razmotriti argumente koje smo im dostavili, a to pokazuje da je to sto posto politički sud", rekao je Dulaimi.

On je optužio Visoki irački kazneni sud, koji je izrekao smrtnu kaznu Sadamu Huseinu, da njime upravlja "američka milicija". "Odluke tribunala nisu legalne nego političke i mora postojati politička odluka da im se suprotstavi", rekao je on.

"Kucali smo na sva vrata, ali bez uspjeha, jer tribunal radi u regionalnom i lokalnom interesu", dodao je on.

U ponedjeljak je već pokrenuta automatska procedura ulaganja žalbe na izrečenu smrtnu kaznu, nakon presude koju je u nedjelju donio Visoki irački kazneni sud.

Sadam Husein je osuđen na smrt vješanjem, kao i njegov polubrat Barzan al-Tikriti i bivši predsjednik Revolucionarnog suda Awad Ahmed al-Bandar.

Bivši potpredsjednik Taha Yassin Ramadan je osuđen na doživotni zatvor.