Traži se izdavač
0

Sadamova kći namjerava objaviti očeve memoare

FENA
Raghad Husein
Raghad Husein
Raghad, kći bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina pogubljenog 2006. godine, planira objaviti memoare svoga oca, rekao je njezin advokat u nedjelju u Amanu.

"Raghad traži izdavača svjetskog ugleda za objavu Sadamovih memoara koje je sam pisao", rekao je jordanskom listu Al-Ghadu Hajtam al-Hirš. "Ti su memoari stvarni i izvorni, a Raghad je otvorena za svaku ponudu kojom bi se zaštitila prava njezine porodice", dodao je, prenijela je Hina.

Raghad, najstarija od tri Sadamove kćeri, pobjegla je u Jordan 2003. godine, zajedno sa sestrom Ranom. Treća sestra Hala i njihova majka Sadžida su izbjegle u Katar.

Advokat Sadama Huseina Halil el-Dulaimi objavio je prije dvije godine knjigu pod naslovom "Sadam Husein u američkom zatvoru...šta se stvarno dogodilo" koju je predstavio kao memoare iračkog čelnika, svrgnutog 2003. tokom savezničke invazije na Irak.

Dulaim je rekao da je knjiga temeljena na njegovim razgovorima sa Sadamom Huseinom u zatvoru, ali Raghad je izrazila sumnju u njihovu autentičnost.

Sadama Huseina su američke snage zarobile u decembru 2003. u Tikritu, osam mjeseci nakon pada Bagdada. On je bio u zatvoru do pogubljenja u Bagdadu 30. decembra 2006. zbog zločina protiv čovječnosti.