Svijet
0

Sadamov politički govor doveo do zatvaranja suđenja za javnost

FENA
Svrgnuti irački predsjednik Sadam Husein u srijedu je prvi put svjedočio na svom suđenju, insistirajući kako je on još irački lider i nazivajući sudski postupak "komedijom", ali je glavni sudija zatvorio suđenje za javnost i izjavio kako optuženi drži političke govore.

Svrgnuti predsjednik, u tamnom odijelu i stojeći pred glavnim sudijom dok je čitao svoje izjave, obratio se iračkom narodu povodom krvavog vala sektaškog nasilja koji je uzdrmao zemlju od bombaškog napada na veliko šiitsko svetište prošlog mjeseca, javio je AP.

"Ono što me najviše boli je ono što sam čuo nedavno o nečemu što ima za cilj da naškodi našem narodu. Savjest mi govori da veliki narod Iraka nema ništa s tim aktima", izjavio je Sadam.

Glavni sudija Reuf Abdel-Rahman prekinuo je Sadama, rekavši kako mu nije dozvoljeno da drži političke govore u sudnici.

"Ja sam šef države", odgovorio je Sadam.

"Vi ste nekada bili šef države. Sada ste optuženi", odgovorio je Abdel-Rahman.

Dok je Sadam nastavljao čitati svoj pripremljeni govor, sudija je u više navrata isključivao njegov mikrofon kako bi spriječio da se čuju njegove riječi i poručio mu da se bavi optužbama koje su podnesene protiv njega. Sadam je ignorirao sudiju i nastavio je govoriti.

"Vama se sudi zbog krivičnih djela. Prekinite s političkim govorom", poručio je ljutito Abdel-Rahman.

Da nije bilo politike, ja i ne bih bio ovdje", odgovorio je Sadam.

On je nastavio s govorom, tražeći od Iračana da se ne bore međusobno.

"Ono što se dešava u posljednjim danima je loše", kazao je on, misleći na nedavno nasilje. "Živjet ćete u tami i potocima krvi bez ikakvog razloga", dodao je.

On je pohvalio pobunjenike, rekavši: "U mojim očima, vi ste otpor invaziji Iraka."

Abdel-Rahman zatim naredio novinarima da napuste sudnicu i nastavio suđenje iza zatvorenih vrata.