Svijet
0

Sadamov advokat najavio knjigu o "tajnama" bivšeg diktatora

FENA
Jedan od advokata Sadama Huseina izjavio je da namjerava napisati knjigu u kojoj će otkriti "mnoge tajne" koje mu je povjerio bivši irački predsjednik prije nego što je pogubljen u decembru.

"Knjiga će sadržati informacije koje do sada nikada nisu objelodanjene i brojne tajne o padu Bagdada u aprilu 2003. godine", rekao je advokat Halil al Dulemi, prenijele su agencije.

"U jednom dijelu knjiga će sadržati 200 do 300 pisama, pjesama i drugih Sadamovih tekstova, a drugi dio bit će posvećen pričama koje mi je ispričao u zatvoru", kazao je al Dulemi.

Djelo bi moglo imati više od 500 strana i trebalo bi biti objavljeno za godinu dana, rekao je advokat, dodajući da trenutno radi na sakupljanju materijala i da je u potrazi za izdavačem.

Halil al Dulemi tvrdi da se sa Sadamom Huseinom u zatvoru susreo 140 puta, od čega 70 puta u četiri oka. Pošto te razgovore nije mogao da snima, kaže da je na papir zabilježio "svaku riječ koju je rekao" o zauzimanju Bagdada, svom zarobljavanju i svojoj viziji budućnosti Iraka.

Knjiga bi trebalo da otkrije i detalje o Sadamovom učešću u jednoj bici protiv američkih trupa na aerodromu u Bagdadu u aprilu 2003. godine i o konfliktu s potpredsjednikom Tahom Jasinom Ramadanom nekoliko dana prije pada prestonice.

"Predsjednik je učestvovao u bici na aerodromu, a Taha Jasin Ramadan nije želio da bude uhvaćen između dvije vatre", objasnio je advokat.

"Postoje tajne o padu Bagdada koje još niko ne zna", rekao je on, odbijajući otkriti informacije za koje tvrdi da ih je dobio od Sadama Huseina.

"Ispričao mi je u kakvim je okolnostima uhapšen. Većina ljudi vjeruje u američku verziju hapšenja, pogotovo u onu priču s rupom u kojoj tvrde da su ga našli. To je lažna priča. Istina je malo drugačija, i to je jedna od tajni koje će biti razotkrivene u knjizi", naveo je advokat Halil al Dulemi.