Svijet
0

SAD želi diplomatsko rješenje krize u Kolumbiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Američke Države žele "diplomatsko rješenje" krize između Kolumbije, Ekvadora i Venecuele, izjavila je u četvrtak američka državna tajnica Condoleezza Rice.

"Sjedinjene Američke države su odlučno za diplomatsko rješenje" krize koju je izazvao kolumbijski vojni upad u Ekvador prošle subote, izjavila je Condoleezza Rice za štampu nakon sjednice ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu.

Ona je naglasila da je Kolumbija zemlja "koja je napravila dobar izbor" i da je dobar prijetelj SAD-a, javio je AFP.

Prema riječima američke šefice diplomatije, ova kriza dokazuje da "svi moraju biti oprezni zbog toga što terorističke organizacije kao što je FARC koriste pogranične regije".

Marksistička gerila FARC predstavlja "terorističku organizaciju i niko ne bi trebalo da kontaktira s njom", kazala je ona.

U srijedu je Bijela kuća ocijenila kako je "prerano" da se govori od američkoj vojnoj pomoći kolumbijskoj saveznici i ponovo je osudila stav koji je zauzela Venecuela u krizi, kao što je to učinio i predsjednik George W. Bush u utorak.

"Mislimo da bi Kolumbija i Ekvador trebalo da budu sposobni razriješiti to pitanje između sebe. Ne vidimo kakvu potrebu ima zemlja koja nije umiješana u ovaj slučaj da se u njega umiješa", izjavila je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino za štampu.