Svijet
0

SAD žele sporazum o proturaketnom štitu do kraja godine

FENA
Sjedinjene Američke Države žele da do kraja godine postignu sporazum o raspoređivanju proturaketnog štita u istočnoj Evropi, kojem se Moskva oštro protivi, izjavio je u petak visoki američki dužnosnik u Beču.

Zamjenik američke državne tajnice Mark Pekala, obraćajući se novinarima u sjedištu Organizacije za sigurnost i suradnju (OSCE), rekao je da su "formalni razgovori" počeli s Poljskom i Republikom Češkom o raspoređivanju proturaketnih projektila u tim zemljama.

"Želimo finalizirati sve te sporazume do kraja godine", naglasio je on.

Projekt o raspoređivanju deset raketa presretača u Poljskoj i jedan radarski sistem u Republici Češkoj trebao bi biti realiziran do kraja 2010., objasnio je Pekala.

Moskva je u petak ponovo izrazila svoje protivljenje, pa je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio da taj američki prijedlog štita protiv potencijalnog napada Irana "predstavlja stvarnu prijetnju" po sigurnost Rusije. Ovaj prijedlog može naškoditi suradnji Rusije i SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a i NATO-u, objasnio je Lavrov.

"Nadam se da će naši američki partneri o tome razmisliti jer nas oni pozivaju u borbu protiv eventualnih prijetnji a istovremeno stvaraju stvarnu prijetnju po našu sigurnost", rekao je on za dnevni list Moskovskije Novosti.

Washington, pak, tvrdi da je taj štit samo odbrambeni i ima za cilj eventualnu iransku ili sjevernokorejsku prijetnju te da ne spada u strategiju sukoba s Rusijom.