James Jones
0

SAD žele "brži i pokretljiviji" NATO

FENA
Sjedinjene Države su, uoči NATO samita, koji u petak počinje u Baden-Badenu, zatražile prestrukturiranje Alijanse kako bi ona postala ''brža i pokretljivija'', prenose u petak njemački mediji izjavu Jamesa Jonesa, savjetnika za sigurnost američkog predsjednika Baracka Obame.
  • Nama je potreban jedan novodefinisani i oblikovani NATO, rekao je Jones, ukazujući na to da je Alijansi potrebna nova, strateška vizija.

U Baden-Badenu će u petak navečer započeti NATO samit, povodom 60. godina postojanja Alijanse, na kome će šefovi država ili vlada zemalja članica NATO-a, između ostalog, raspravljati o reformama i novoj strategiji te organizacije, Afganistanu, odnosima s Rusijom, ali i situaciji na zapadnom Balkanu.

Sagovornik Tanjuga iz sjedišta NATO-a potvrdio je ranije da će i Srbija, kao jedna od najvažnijih zemalja u regionu zapadnog Balkana, biti tema sastanka šefova država i vlada zemalja članica Alijanse. Na pitanje da li će se razgovarati i o najavljenom povlačenju španskih vojnika iz sastava KFOR-a na Kosovu, on je kazao da "ne bi bio iznenađen" da lideri NATO-a i o tome razgovaraju.

Izvor iz Brisela je, međutim, dodao da neće biti nikakvih izvještaja o eventualnom povlačenju NATO trupa s Kosova i da nema takvih prijedloga.

Samit, kojim se obilježava 60 godina od nastanka Alijanse, prvi put će biti organizovan u dvije države članice - Francuskoj (Strasbourg) i Njemačkoj (Kehl, Baden-Baden). Poslije susreta američkog predsjednika Baracka Obame i njemačke kancelarke Angele Merkel u Baden-Badenu bit će održan koncert, kojim će se formalno označiti početak rada NATO samita, čiji su domaćini Merkel i predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy.

Za sigurnost šefova država ili vlada 28 zemalja i oko 3.500 učesnika, brine najmanje 15.000 policajaca, oko 600 vojnika Bundeswhera i, naravno, ''sva čuda'' najsavremenije tehnike - od čuvenih ''Avaxa'' do drugih savremenih tehničkih uređaja. Protivnici NATO-a i globalizacije svakako će iskoristiti skup da bi iskazali svoje protivljenje prema ovom skupu.

Za sada je, kako javljaju mediji, u Baden-Badenu mirno, a u toku dana se očekuje oko 25.000 protivnika NATO i globalizacije, pa se ne isključuje ni nasilje.

Njemačka policija se, koja najavljuje ''čvršću ruku'', i tehnički spremila da ''dočeka'' nasilnike. Prema medijskim izvještajima, jedan dio zatvora u Kehlu, prograničnom gradiću prema Francuskoj gdje će se učesnici skupa fotografisati na mostu preko Reine, simbolu spajanja i zajedništva, ispražnjen i spreman da ''ugosti'' demonstrante.