Svijet
0

SAD: Završen dokazni postupak odbrane na suđenju Lewisu "Scoteru" Libbyju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Branitelji bivšeg dužnosnika Bijele kuće Lewisa "Scootera" Libbyja u srijedu su završili dokazni postupak odbrane, koji je trajao samo tri dana, jer su odustajenjem od pozivanja na klupu za svjedoke potpredsjednika SAD Dicka Cheneya i optuženog Libbyja ostali bez svjedoka.

Posebni tužitelj Patrick Fizgerald nije pozvao nijednog dodatnog svjedoka i time je završen dokazni postupak na suđenju. Završne riječi optužbe i odbrane zakazane su za idući utorak.

Završni dani svjedočenja na suđenju Libbyju, bivšem predstojniku Cheneyjeva ureda, optuženom za krivokletstvo i ometanje pravde u istrazi otkrivanja identiteta tajne agentice CIA-e 2003., trebali su biti veliki medijski događaj jer je mjesecima najavljivano da će svjedoci odbrane biti Dick Cheney i sam Libby, no branitelji su u utorak objavili da odustaju od njihova pozivanja pa je glavni dio procesa završen bez većeg publiciteta.

Posljednji dan je prošao u natezanju oko toga može li voditelj NBC-a Tim Russert biti pozvan da ponovo svjedoči i koliko će dokaza porotnici čuti u situaciji kada je Libbyjevo svjedočenje izostalo.

Okružni sudac Reggie Walton nije dozvolio da branitelji izvode neke dokaze, kao što su planirali, jer ih je uvjetovao Libbyjevim svjedočenjem.

Libby je optužen za krivokletstvo i ometanje pravde u istrazi iz 2003., vezanoj uz odavanja identiteta tajne agentice CIA-e Valery Plame, supruge američkog diplomata Josepha Wilsona koji je u to vrijeme otvoreno kritizirao odluku Bijele kuće o napadu na Irak.

Libby je optužen zbog laganja istražiteljima FBI-a i velikoj poroti u istrazi curenja informacije o identitetu Plame, kada je tvrdio da je

to saznao od novinara Russerta u julu 2003. Voditelj NBC-a opovrnuo je tu tvrdnju, dajući iskaz kao svjedok optužbe. Libby i njegovi branitelji tvrde kako nije lagao, već je zaboravio kako je saznao da je Plame agent CIA-a, mjesec dana ranije od potpredsjednika Cheneya.

Za sam čin odavanja identiteta tajnog agenta CIA-e, što je u SAD kazneno djelo, niko nije optužen.