Joe Biden
0

SAD "zasad" moraju prihvatiti službene rezultate iranskih izbora

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki dopredsjednik Joe Biden izjavio je da se suzdržava od ocjene iranskih predsjedničkih izbora, dok se nastavljaju protesti u Teheranu zbog izbornih rezultata koji pokazuju uvjerljivu pobjedu Mahmuda Ahmedinejada.

Dopredsjednik Joe Biden izjavio je u ponedjeljak da Sjedinjene Države imaju pitanja i dvojbi oko toga jesu li iranski predsjednički izbori bili slobodni i pošteni.

"Jesu li to precizni rezultati koje imamo? Je li to rezultat volje iranskog naroda? Nadajmo se da su svi glasova Iranaca prebrojani i da su prebrojani pošteno. Međutim, mi o tome ne znamo dovoljno da bismo mogli prosuditi", kazao je Biden.

Dopredsjednik Biden je govorio u programu Meet the Press televizijske mreže NBC, prenosi VoA u ponedjeljak.

Rekao je da Sjedinjene Država moraju prihvatiti službeni iranski rezultat "za sada". Međutim, dodao je da je potrebna pažljiva analiza i da postupci iranske vlade ne daju vjerodostojnost tvrdnjama da su izbori bili slobodni i pošteni.

"Čini se da način na koji su sprečavali govor, način na koji su sprečavali okupljanje masa, način na koji su postupali s ljudima ukazuje da postoje istinske sumnje o preciznosti prebrojanih glasova."

Dopredsjednik Biden je izrazio iznenađenje uvjerljivošću Ahmedinejadove pobjede – posebno u urbanim sredinama gdje se čini da je opozicija najsnažnija. Međutim, ako administracija predsjednika Obame reagira oprezno i zauzima stav "čekajmo da vidimo", neki republikanski političari ne dijele tu opreznost.

Bivši guverner savezne države Massachusetts i bivši predsjednički kandidat Mitt Romney o iranskim je izborima govori na televizijskoj mreži ABC. "Ovi su izbori prevara. Rezultati su netačni. I vidimo da se nad ljudima provodi brutalna represija."

Mitt Romney je također izjavio da nastojanja predsjednika Baracka Obame da pruži ruku muslimanskom svijetu ne pokazuju nikakav umjereni učinak na američke protivnike kao što je Iran.

Dopredsjednik Biden je odbacio bilo kakvu naznaku da bi sporni iranski izbori mogli komplicirati nastojanja na promicanju dijaloga između Washingtona i Teherana.

"Razgovori s Iranom nisu nagrada za dobro ponašanje. Oni su samo posljedica toga što je predsjednik prosudio da je u najboljem interesu Sjedinjenih Država – u interesu naše nacionalne sigurnosti - da vodimo razgovore s iranskim režimom", kazao je Biden.

Iranski predsjednik Ahmedinejad kaže da je njegova pobjeda toliko velika da se ne može dovoditi u pitanje. Službeni rezultati pokazuju da je pobijedio svo gsuparnika gotovo u omjeru jedan naprema dva.