Svijet
6

SAD: Zapaljena baptistička crkva uz poruku "Glasajte za Trumpa"

Klix.ba
Foto: Daily News
Foto: Daily News
Baptistička crkva je vandalizirana i spaljena u utorak navečer u američkoj saveznoj državi Mississippi, dok je na njenom zidu bijelim sprejem ispisana poruka "Glasajte za Trumpa".

Policija istražuje slučaj požara koji je zahvatio 111 godina staru crkvu afroameričke zajednice u mjestu Greenville. Na svu sreću nije bilo povrijeđenih, a lokalni pastor je najavio obnavljanje crkve na istom mjestu.

Trenutno nema osumnjičenih, potvrdio je šef lokalne policije Delando Wilson, mada su do sada privedene dvije osobe, iako nije jasno kako se i da li se uopće mogu dovesti u vezu sa slučajem.

Ono što je jedino sigurno jeste da je požar podmetnut i da se slučajno aktiviranje vatre ne može uzeti kao vjerovatno. U istrazi zajedno učestvuju lokalne vlasti i Federalni biro za istrage iz Washingtona.

S druge strane, motiv podmetanja nije potvrđen, mada poruka na zidu ukazuje na ciljano zastrašivanje glasača. Naime, 8. novembra će se održati predsjednički izbori na kojim će biti izabran 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Kandidati su Hillary Clinton iz ljevičarske Demokratske partije i Donald Trump iz desničarske Republikanske partije.