Svijet
0

SAD zamrznuo imovinu dva sjevernokorejska "entiteta"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki State Department u utorak je zamrznuo imovinu sjevernokorejskog Glavnog ureda za atomsku energiju (GBAE) i državne trgovinske korporacije Tangun, koje su Ujedinjeni narodi u rezoluciji od 16. jula ove godine označili zbog uključenosti u nuklearni i raketni program režima u Pjongjangu.

GBAE nadzire nuklearni program Sjeverne Koreje i upravlja operacijama Nuklearnog istraživačkog centra Jongbjon.

Korejska trgovinska korporacija Tangun primarno je odgovorna za nabavku i podršku sjevernokorejskim vojnim istraživačkim i razvojnim programima, uključujući materijale koji su pod nadzorom Kontrolnog režima raketne tehnologije (MTCR), navodi se u saopćenju State Departmenta.

Odlukom State Departmenta traži se od američkih banaka i drugih institucija te pojedinaca da blokiraju imovinu tih dvaju sjevernokorejskih entiteta.

Za sada nije poznato je li bilo kakva imovina GBAE-i i Tanguna pod jurisdikcijom SAD-a, no Washington se nada da će njegov potez obeshrabriti druge zemlje od poslovanja sa Sjevernom Korejom.

"Sjeverna Koreja je 5. aprila 2009. lansirala raketu dugog dometa Taepo Dong 2 (TD-2), a 25. maja izvela nuklearnu probu, što pokazuje potrebu stalne budnosti kada je riječ o sjevernokorejskim aktivnostima i zabrinutosti zbog proliferacije", ističe State Department.

Američko Državno tajništvo, prenosi Hina, također navodi kako je oduka o zamrzavanju sjevernokorejske imovine u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a 1718 i 1874, koje pozivaju na prekid pružanja finansijskih usluga režimu u Pjongjangu, jer one mogu doprinijeti nuklearnim, raketnim ili drugim programima i aktivnostima vezanim uz oružje za masovno uništenje.