Svijet
8

SAD zahvatila nova snježna oluja, očekuju se niske temperature

Klix.ba
Nova snježna oluja zahvatila je istočnu obalu SAD-a sve do sjeverne Georgije, a moguće je da će zadati nove glavobolje već snijegom prekrivenoj Novoj Engleskoj.
Foto: EPA
Foto: EPA

Nacionalna meteorološka služba je saopćila da će nova oluka donijeti novih 15 cm snijega, a možda i više. U subotu navečer je u Baltimoreu palo više od 20 cm snijega, u Washingtonu 13, a u New Yorkunešto više od 5 cm snijega. Kada oluja prođe, vladat će još niže temperature tokom većeg dijela sljedeće sedmie.

Oluja je uzrokovala haos širom SAD-a. Kiša i niske temperature su dovele do proglašenja vanrednog stanja u Tennesseeju. Stanovništvo je upozoreno na poplave koje može uzrokovati topljenje snijega. Vozačima u Washingtonu je savjetovano da ne koriste vozila ukoliko im nisu neophodna. Snijeg je uzrokovao problema na ulicama Philadelphije i New Yorka.

Foto: EPA
Foto: EPA

U Philadelphiji su u subotu otkazani i odgođeni pojedini letovi zbog slabe vidljivosti i vjetrova. Kašnjenja se očekuju i na aerodromima u New Yorku, Washingtonu i Memphisu.

Na sjeverozapadu SAD-a se očekuje više od 20 cm novog snijega, dok se na jugu blizu obale očekuje mješavina snijega, kiše i ledene kiše.

Foto: EPA
Foto: EPA

Snježna oluja prijeti da će donijeti čak 60 cm snijega u Coloradu do početka nove sedmice. U Wyomingu je zatvoren dio autoputa Interstate 80 između Cheyennea i Laramieja.

Nova Engleska se nakon nekoliko snježnih oluja prošle sedmice ponovo suočava s novim padavinama. U Bostonu je palo više od 20 cm snijega.

Meteorolozi upozoravaju da će novi snijeg postati teži jer apsorbuje kišu, što će predstavljati problem za krovove.