|

SAD zabrinute zbog samoubistava u Guantanamu

SAD zabrinute zbog samoubistava u Guantanamu
0
F
FENA
13.6.2006. u 10:40
0
komentara
0

dijeljenja
SAD zabrinute zbog samoubistava u Guantanamu
Administracija predsjednika Sjedinjenih Država Georgea W. Busha distancirala se od izjave jedne više dužnosnice vlade koja je samoubistvo trojice zatvorenika u Guantanamo Bayu nazvala pokušajem utjecaja na javno mnijenje.
State Department je saopćio da se radilo o nesretnom izboru riječi te je indirektno ukorio jednu od svojih dužnosnica time što je glasnogovornik porekao njeno viđenje samoubistava u Guantanamu koje je ona opisala pokušajem pridobijanja javnog mnijenja.

Glasnogovornik Sean McCormack je rekao da su Sjedinjene Države ozbiljno zabrinute zbog samoubistava u Guantanamu.

Suicid dvojice državljana Saudijske Arabije i jednog Jemenca u subotu bila je prva smrt zatvorenika otkada su Sjedinjene Države uspostavile zatvorenički centar u Guantanamu.

Komentirajući gubitak života u američkoj mornaričkoj bazi za BBC, zamjenica pomoćnice ministra za javnu diplomatiju Colleen Graffy rekla je da se radila o dobrom propagandnom potezu kako bi organizacije za ljudska prava i medijski komentatori ponovno usmjerili svoje kritike na Guantanamo.

Glasnogovornik Državnog tajništva Sean McCorrmack izrazio je neslaganje s takvom ocjenom, dok je jedan drugi dužnosnik State Departmena rekao da se radilo o nesretnom odabiru riječi.

McCormack je naglasio da je predsjednik Bush izrazio zabrinutost zbog samoubistava još u subotu te je rekao da iščekuje vrijeme kad će zatvorski objekt u Guantanamu biti zatvoren.

"Nemamo nikakvu namjeru biti svjetski tamničari. Iščekujemo vrijeme kad će zatvor u Guantanamu biti zatvoren. No činjenica je da se u njemu trenutno nalaze jako opasni ljudi koji ne predstavljaju prijetnju samo za američke državljane već i druge ljude diljem svijeta", kazao je.

U Guantanamu se trenutno nalazi oko 460 zatvorenika od kojih su većina, kako se vjeruje, članovi Al-Qaide i talibana zarobljenih nakon invazije Afganistana. Više desetaka zatvorenika vraćeno je u njihove matične zemlje, ali je proces usporen zbog nepostojanja sporazuma sa zemljama koje su u pitanju.

Tim se sporazumima želi osigurati da zatvorenici neće biti mučeni niti da će im se dopustiti povratak terorističkim aktivnostima. McCormack je rekao da SAD razmatra s vladama Saudijske Arabije i Jemena povratak tijela samoubica iz Guantanama.

U međuvremenu se njihova tijela tretiraju u skladu s vjerskim običajima te je saopćeno da SAD pojašnjava islamskom svijetu što se poduzima.

Jedan viši dužnosnik State Departmenta ne vjeruje da će se Graffy suočiti s disicplinskom akcijom zbog svoje nespretne izjave, ali je rekao kako je postojalo očekivanje da će se svi dužnosnici biti oprezniji u davanju izjava.

U tim smislu, on je rekao da nije bilo ponavljanja kontroverzne ocjene zapovjednika mornaričke baze u Guantanamu kontraadmirala Harryja Harrisa, koji je samoubistva nazvao činom <> protiv Sjedinjenih Država.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.