Svijet
0

SAD zabrinute zbog represije prema demonstrantima u Moskvi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak su izrazile zabrinutost zbog represije ruskih vlasti protiv mirnih protesta građana u Moskvi u nedjelju 31. januara, upozorivši da je to novi udar protiv slobode govora i okupljanja u Rusiji.

Ruska policija je u nedjelju u Moskvi privela više desetaka demonstranata, među njima i opozicione političare Borisa Nemcova i Eduarda Limonova, na protestnom skupu na kojem je 200 do 300 okupljenih tražilo ustavom zajamčenu slobodu okupljanja.

"SAD su zabrinute izvještajima da su vlasti u Moskvi 31. januara ponovo razbile mirne proteste ruskih građana", navodi se u saopćenju State Departmenta.

"Hapšenje najmanje 100 demonstranata, uključujući i utjecajne branitelje ljudskih prava i opozicione političke čelnike, zajedno s izvještajima o zlostavljanju nekih demonstranata, predstavlja još jedna udarac slobodi govora i okupljanja, koje su univerzalna i temeljna prava koja zavređuju da ih se štiti i promiče", ističe se u saopćenju.

Svakog 31. u mjesecu koji broji toliko dana, opozicija i Rusi koji se zalažu za ljudska prava pozivaju na proteste kako bi se založili za članak 31. ruskog ustava kojim se štiti sloboda okupljanja.

Moskovske vlasti uporno odbijaju zahtjev za dopuštenjem takvih protesta, često grubo rastjeraju okupljene, a sve obično završi i s hapšenjima desetak demonstranata.