{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD zabrinute zbog mogućnosti da Iran izradi nuklearnu bombu

F
14.2.2006. u 11:30
0
0
SAD zabrinute zbog mogućnosti da Iran izradi nuklearnu bombu
0
SAD zabrinute zbog mogućnosti da Iran izradi nuklearnu bombu
Amerikanci su duboko zabrinuti zbog mogućnosti da Iran razvije nuklearno oružje i iskoristi ga protiv Amerike, ali gotovo isto toliko se plaše da će administracija predsjednika Busha 'ishitreno' narediti vojnu akciju protiv Irana, piše najtiražniji američki dnevnik "USA Today" navodeći rezultate najnovijeg ispitivanja javnog mnijenja koje je ta novinska kuća provela zajedno sa CNN-om i Gallupom.
Gotovo 70 posto ispitanika, anketiranih tokom proteklog vikenda, brine o mogućoj preuranjenoj odluci Sjedinjenih Država da koriste silu, no gotovo jednak broj ih je zabrinut da administracija neće učiniti dovoljno da spriječi Iran u stvaranju nuklearnog arsenala. Pedeset pet posto ispitanika nema povjerenja u sposobnost administracije da se nosi sa stanjem u Iranu, a podrška predsjedniku opala je na 39 posto, prvi put ispod 40 posto od novembra.

No, Amerikanci imaju vrlo malo iluzija o nakanama Irana: 80 posto ih prognozira da će Iran dati nuklearno oružje teroristima koji će ga iskoristiti protiv Sjedinjenih Država ili Izraela. Više od dvije trećine se slaže da trenutno treba koristiti ekonomske i diplomatske napore, ali Amerikanci su podijeljeni 45 posto prema 45 posto oko pitanja trebaju li Sjedinjene Države povesti vojnu akciju ako diplomatija propadne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: