Sporno nuklearno gorivo
0

SAD zabrinute tvrdnjama Pjongjanga

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Američke Države su "vrlo zabrinute" tvrdnjama Sjeverne Koreje o tome da je gotovo dovršila program obogaćivanja urana te da se priprema za izradu nuklearnog oružja s plutonijem.

"Općenito, mi smo vrlo zabrinuti tvrdnjama da se oni približavaju tački u kojoj je nuklearni materijal dovoljno obogaćen za oružje", izjavio je u petak glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly, prema objavljenom transkriptu.

Napomenuo je da ne može komentirati koliko su te tvrdnje Pjongjanga istinite.

Sjeverna Koreja je u petak objavila da je prerada utrošenih gorivih šipki "u završnoj fazi, te da je dobiveni plutonij pripremljen za nuklearno oružje".

Eksperimentalno obogaćivanje urana uspješno je ušlo u završnu fazu, izvijestila je državna novinska agencija KCNA, citirajući pismo upućeno Vijeću sigurnosti UN-a.

"Vidjeli smo puno izjava poput ove iz Sjeverne Koreje, i mi bismo ih samo pozvali da se vrate za stol i pridruže se nama i našim partnerima u nastavku pregovora šest strana", rekao je Kelly.

Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva odbrane Tae Won Jae izjavio je u petak u Seoulu, kako će njegova vlada nastojati provjeriti tvrdnje Sjeverne Koreje, ocijenivši da bi pismo Vijeću sigurnosti UN-a "moglo biti vrsta taktike za buduće pregovore".

Sjeverna Koreja lansirala je više od desetak balističkih raketa u ovoj godini, te izvela svoju drugu nuklearnu probu, uprkos međunarodnom pritisku, što je navelo Vijeće sigurnosti UN-a da joj u junu nametne sankcije.

Komunistički režim u Pjongjangu u aprilu je obznanio da se nikada neće vratiti na pregovore o nuklearnom razoružanju u kojima sudjeluju SAD, Kina, Rusija, Južna Koreja i Japan.

Stephen Bosworth, posebni američki izaslanik za nuklearni program Sjeverne Koreje, sastao se s kineskim ministrom vanjskih poslova Yang Jiechijem u Pekingu, kako bi razmotrili mogućnosti za nastavak pregovora o nuklearnom razoružanju.

U subotu se planira sastati s glavnim južnokorejskim nuklearnim pregovaračem Wi Sung Lacom u Seoulu, a u nedjelju će posjetiti Tokio. Tokom sadašnje turneje nije planirana njegova posjeta Sjevernoj Koreji, objavio je State Department.