Svijet
0

SAD zabrinut eskalacijom nasilja u Gruziji

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki State Department izrazio je zabrinutost zbog eskalacije nasilja u Abhaziji i Južnoj Osetiji, otcijepljenim regijama u Gruziji, te pozvao strane na dijalog, a međunarodnu zajednicu, uključujući Rusiju, da podrži teritorijalni integritet Gruzije.

"SAD izražava zabrinutost zbog nedavne eskalacije nasilja u gruzijskim regijama Južnoj Osetiji i Abhaziji i poziva sve strane da se vrate izravnim pregovorima i mirno riješe svoja neslaganja", navodi se u saopćenju State Departmenta izdanom u ponedjeljak.

Također se iskazuje nezadovoljstvo zbog izjave Rusije da su letom iznad Južne Osetije njezini avioni namjerno povrijedili međunarodno priznate granice Gruzije.

"Takve akcije otvaraju pitanje uloge Rusije kao mirotvorca i posrednika u pregovorima i prijete stabilnosti u cijeloj regiji", ističe se.

State Department pozvao je sve članice međunarodne zajednice, uključujući i Rusiju, da podrže suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Gruzije, u njezinim međunarodno priznatim granicama.

Sjedinjene Države u cijelosti podržavaju i aktivno su angažirane u procesu "Prijatelja glavnog tajnika" i vjeruju da će ti napori voditi do rješenja sukoba u Abhaziji i Južnoj Osetiji, dodaje se u saopćenju.

Napetosti oko te dvije gruzijske pokrajine, otcijepljene od 1992. godine, posljednjih su sedmica izrazito pojačane.