|

SAD: Zabrinjavajući rast oboljenja zbog pneumokoka

SAD: Zabrinjavajući rast oboljenja zbog pneumokoka
0
S
SRNA
29.11.2009. u 17:13
1
komentara
0

dijeljenja
SAD: Zabrinjavajući rast oboljenja zbog pneumokoka
U SAD je registrovan zabrinjavajući rast oboljenja izazvanih bakterijama pneumokokama među pacijentima zaraženim novim virusom gripa tipa A (H1N1), izjavila je ljekar En Šačet iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.
"Primjećujemo rast vrsta infekcija pneumokokama koje su veoma invazivne", istakla je Šačetova i dodala da je riječ o teškim oblicima infekcije, kada bakterija prodire u krv i unutrašnje organe.

Ona je naglasila da je zabrinjavajuće kada kod gripozne osobe dođe do poboljšanja zdravstvenog stanja, a zatim do iznenadnog pogoršanja.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje osobama oboljelim od nekih hroničnih bolesti, kao što su dijabetes, astma, te srčana ili respiratorna oboljenja da se vakcinišu i protiv pneumokoka.

U Denveru je u oktobru registrovano 58 slučajeva zaraze pneumokokama, čak tri puta više nego u normalnom periodu, bez pandemije.

Pneumokoka je bakterija koja napada pluća, a ponekad i krvne sudove i to obično osoba starijih od 65 godina.

U Denveru su te bakterije registrovane kod pacijenata mlađih od 60 godina, među kojima je skoro trećina u početku bila dobrog zdravstvenog stanja.

Naučnici smatraju da grip može da istanji sluznicu na respiratornim putevima, zbog čega je organizam osetljiviji na pneumokoke.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...