{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Zabrinjavajući rast oboljenja zbog pneumokoka

S
29.11.2009. u 17:13
0
1
SAD: Zabrinjavajući rast oboljenja zbog pneumokoka
0
SAD: Zabrinjavajući rast oboljenja zbog pneumokoka
U SAD je registrovan zabrinjavajući rast oboljenja izazvanih bakterijama pneumokokama među pacijentima zaraženim novim virusom gripa tipa A (H1N1), izjavila je ljekar En Šačet iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.
"Primjećujemo rast vrsta infekcija pneumokokama koje su veoma invazivne", istakla je Šačetova i dodala da je riječ o teškim oblicima infekcije, kada bakterija prodire u krv i unutrašnje organe.

Ona je naglasila da je zabrinjavajuće kada kod gripozne osobe dođe do poboljšanja zdravstvenog stanja, a zatim do iznenadnog pogoršanja.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje osobama oboljelim od nekih hroničnih bolesti, kao što su dijabetes, astma, te srčana ili respiratorna oboljenja da se vakcinišu i protiv pneumokoka.

U Denveru je u oktobru registrovano 58 slučajeva zaraze pneumokokama, čak tri puta više nego u normalnom periodu, bez pandemije.

Pneumokoka je bakterija koja napada pluća, a ponekad i krvne sudove i to obično osoba starijih od 65 godina.

U Denveru su te bakterije registrovane kod pacijenata mlađih od 60 godina, među kojima je skoro trećina u početku bila dobrog zdravstvenog stanja.

Naučnici smatraju da grip može da istanji sluznicu na respiratornim putevima, zbog čega je organizam osetljiviji na pneumokoke.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: