Svijet
0

SAD za normaliziranje odnosa s Pjongjangom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države odlučne su da postignu denuklearizaciju Sjeverne Koreje nudeći u zamjenu normaliziranje odnosa i mirovni sporazum Pjongjangu, izjavila je u Tokiju američka državna tajnica Hillary Clinton.

"SAD insistira na denuklearizaciji Sjeverne Koreje i prevenciji svakog širenja oružja. To je pitanje koje nas najviše zabrinjava", rekla je ona novinarima.

Clinton je ponovo pružila ruku režimu Pjongjanga nudeći normaliziranje odnosa i mirovni sporazum ako on iskreno odustane od svog nuklearnog programa.

"Ako Sjeverna Koreja u cijelosti i pouzdano odustane od svog nuklearnog programa, onda postoji šansa za normaliziranje odnosa, postizanje prije mirovnog sporazuma nego primirja i planiranje pomoći narodu Sjeverne Koreje", rekla je šefica američke diplomatije na konferenciji u Tokiju, prvoj etapi svoje turneje po Aziji.

Ona je također dodala da eventualno lansiranje rakete Sjeverne Koreje "ne bi doprinijelo poboljšanju odnosa".

Sjeverna Koreja je objavila da namjerava lansirati raketu, zvanično u okviru svoga vasionskog programa, ali se pretpostavlja da se radi o probnom lansiranju rakete dugoga dometa Taepodong 2, koja teoretski može da dosegne Aljasku.