Svijet
0

SAD za bilateralne razgovore sa Sjevernom Korejom

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Glasnogovornik State Departmenta izjavio je u utorak da su američki diplomati zatražili sastanak s kineskim dužnosnicima, kako bi saznali više pojedinosti o razgovorima koje je kineski premijer Wen Jiabao vodio u Pjongjangu, te što oni znače za šestostrane pregovore SAD-a, Kine, Rusije, Japana te Južne i Sjeverne Koreje.

Glasnogovornik Ian Kelly je rekao da je Washington otvoren za bilateralni dijalog s Pjongjangom, sve dok to vodi obnovi šestrostranih pregovora.

"Ako smo na putu koji vodi prema našem cilju, naravno... to je ohrabrujuće. No ja to neću okarakterizirati sve dok ne razgovaramo s našim kineskim partnerima", rekao je Kelly na brifingu za novinare na pitanja o izraženoj spremnosti Sjeverne Koreje za nastavak pregovora.

Ističući kako je cilj SAD-a i drugih partnera u pregovorima "denuklearizacija Korejskog poluotoka", Kelly je kazao kako je politika Washingtona vrlo jasna i da "podržava bilateralni dijalog u kontekstu šestostranih pregovora", odnosno u uskoj koordinaciji s partnerima i sve dok taj dijalog vodi obnovi šestostranih pregovora.

Sjeverna Koreja je u utorak obznanila da je spremna vratiti se međunarodnim pregovorima o okončanju njezinoga nuklearnog programa, ali je zatražila da prvo pregovara sa Sjedinjenim Državama.

"Neprijateljski odnosi između DNR Koreje i SAD-a trebali bi se pretvoriti u miroljubive veze kroz bilateralne pregovore", rekao je Kim Jong-il tokom sastanka s kineskim premijerom Wen Jiabaoom, prenijela je novinska agencija KCNA.

"Mi smo izrazili našu spremnost na održavanje multilateralnih razgovora, ovisno o ishodu razgovora DNRK-SAD. Pregovori šest strana također su uključeni u multilateralne razgovore", prenosi Kimove riječi KCNA.

Sjeverna Koreja napustila je pregovore 2008. i do sada se odbijala vratiti za pregovarački sto.