{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD vrši pritisak na Kinu i druge zemlje

F
30.7.2010. u 09:21
0
6
SAD vrši pritisak na Kinu i druge zemlje
0
SAD vrši pritisak na Kinu i druge zemlje
Foto: AFP
Administracija američkog predsjednika Baracka Obame vrši pritisak na Kinu i druge ključne zemlje da provode stroge međunarodne sankcije protiv Irana i uvedu vlastite sankcije režimu u Teheranu zbog razvoja sumnjivog nuklearnog programa.
Robert Einhorn, posebni savjetnik u State Departmentu za sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja, iduće sedmice će posjetiti Kinu, Japan, Južnu Koreju i Ujedinjene Arapske Emirate, kako bi od njih zatražio da poštuju nove sankcije Vijeća sigurnosti UN-a uvedene protiv Irana, odnosno njegovih institucija i dužnosnika uključenih u razvoj nuklearnog i raketnog programa.

Američki dužnosnici su kazali kako će upozoriti Kinu na nove sankcije SAD-a, EU-a, te Kanade i Australije, koje se mogu koristiti za kažnjavanje stranih kompanija koje posluju s iranskim energetskim sektorom.

Kina je glavni vanjskotrgovinski partner Irana, a kupovinom iranske nafte osigurava oko 10 posto svojih potreba za tim energentom. Kina ima i velika ulaganja u Iranu, što je dovelo do zabrinutosti u Washingtonu da bi kineske firme mogle ispuniti prostor nakon povlačenje evropskih firmi iz te zemlje, navode američki mediji.

"Želimo da Kina prepozna svoju odgovornost i ne bude nadomjestak kada odgovorne vlade pokažu suzdržanost i distanciraju se od Irana", rekao je Einhorn na saslušanju o utjecaju sankcija na Iran u Predstavničkom domu Kongresa.

"Kinezi će tvrditi da imaju važne potrebe za energetskom sigurnosti, da imaju ogromne potražnju za energijom i kako treba da učine ono što je potrebno za energetsku sigurnost", rekao je Einhorn.

Istakao je kako Kina mora "priznati da kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a ima odgovornost da spriječi širenje nuklearnog oružja i izvrši pritisak na Iran kako bi ga uvjerila da se ne nastoji domoći nuklearnog oružja".

Daniel Glaser, stručnjak ministarstva finansija za područje finansiranja terorizma i finansijski kriminal, koji će s Einhornon putovati u Kinu, Japan i Južnu Koreju, kazao je u četvrtak u Kongresu da djelotvornost sankcija i njihova globalna provedba ovise o saradnji drugih zemalja, posebno izdvojivši Aziju, Bliski istok i Južnu Ameriku kao tri regije u kojima je potrebno najviše rada da bi se u tome uspjelo.

Režim u Teheranu tvrdi da njegov nuklearni program ima mirnodopsku namjenu.

Čemu?

30.07.2010. u 09:30
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: