Svijet
0

SAD vrši pritisak na Japan u vezi s borbom protiv terorizma

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Američki ambasador u Japanu upozorio je u utorak Tokio da bi prestanak saradnje japanske misije za snabdijevanje američkih snaga u Afganistanu, kako to zahtijeva japanska opozicija, doveo do "negativnog utjecaja" na odnose između dviju saveznica.

"Nadamo se da politička rasprava u Japanu neće završiti mijenjanjem američko-japanskog saveza u političku nogometnu loptu", izjavio je ambasador Thomas Schieffer u intervju za dnevni list Asahi Shimbun.

Lider japanske opozicije Ichiro Ozawa, koji je nedavno pobijedio na senatorskim izborima, odbio je podržati misiju logističke podrške koju Tokio pruža američkim snagama u Indijskom okeanu u okviru "rata protiv terorizma".

Antiteroristički "zakon" prema kojem je uspostavljena japanska logistička misija u Indijskom okeanu prestaje da važi 1. novembra.

Konzervativni premijer Shinzo Abe, prijatelj predsjednika Georgea W. Busha, smatra diplomatskim prioritetom uvjeriti parlamnet na produženje tog zakona za godinu dana, u ime sigurnosnog saveza s Washingtonom.