|

SAD: Vojni budžet 631 milijarda dolara

SAD: Vojni budžet 631 milijarda dolara
9
S
SRNA
5.12.2012. u 09:10
12
komentara
9

dijeljenja
SAD: Vojni budžet 631 milijarda dolara
Američki Senat jednoglasno je usvojio budžet Pentagona za 2013. godinu od 631 milijardu dolara, uprkos političkim nesuglasicama u vezi sa smanjenjem državnog duga, koje bi sljedeće godine mogle da rezultuju smanjenjem ulaganja u odbranu.
Poslije višemjesečnih pregovora svih 98 senatora glasalo je za predloženi budžet u fiskalnoj 2013. godini, koja je počela 1. oktobra 2013. godine.

Prijedlog zakona o budžetu usvojen je poslije petodnevne debate i nekoliko stotina amandmana. Njime je predviđeno pojačavanje sankcija protiv Irana, ograničavanje predsjedničkih ovlaštenja u vezi sa licima osumnjičenim za terorizam i zabrana stavljanja američkih državljana u vojni pritvor.

Usvojeni dokument mora biti usaglašen sa verzijom koja je ranije ove godine usvojena u Predstavničkom domu, prije nego što bude poslat na potpisivanje predsjedniku Baracku Obami, prenio je AFP.

Ove dvije verzije trenutno se značajno razlikuju, a Bijela kuća je najavila ulaganje veta ako dokument ne bude ujednačen.

Obamina administracija protivi se ukidanju sredstava za transfer pritvorenika iz mornaričke baze u Gvantanamu, na Kubi, u strane zemlje i predloženom smanjenju zapošljavanja civila u vojsci.

Američki predsjednik ranije je zatražio usvajanje vojnog budžeta od 614 milijardi dolara, od čega bi 89 milijardi bilo namijenjeno operacijama u Afganistanu.

Senat je povećao iznos za 17 milijardi dolara iako Kongres i Obama još nisu postigli dogovor o tome kako će se izbjeći automatsko rezanje troškova od 1. januara 2013. godine, ukoliko do tada ne bude dogovora o smanjenju deficita.

Među usvojenim amandmanima je odredba kojom je Obamina administracija obavezana da sastavi izvještaj za Kongres o američkim vojnim opcijama u Siriji radi smanjenja uticaja ratnog vazduhoplovstva te zemlje, ali se direktno ne odobrava angažovanje vojske SAD.

Prijedlogom zakona predviđeno je povećanje plata u vojsci za 1,7 posto, jačanje Pentagonovih programa protiv seksualnog nasilja i poboljšava se briga o ranjenim vojnicima.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...