Svijet
0

SAD: Vlada uputila izvinjenje Berlusconiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka vlada bila je primorana da se u utorak izvini Italiji zbog uvredljivih navoda koji se odnose na italijanskog premijera Silvija Berlusconija, a nalaze se u njegovoj biografiji koja je podijeljena novinarima.

Radi se o informativnoj karti, datoj novinarima koji prate američkog predsjednika Georgea Busha i "nezvaničnoj biografiji" italijanskog premijera u kojoj se nalaze brojne uvrede na njegov račun, kao i na račun italijanskog naroda, prenijele su agencije.

U izvinjenju, datom u pisanoj formi, ističu se riječi potparola Bijele kuće, Tonyja Fratta, koji kaže da se ne radi o "viđenju predsjednika Busha" i da se radi o "nesporazumu".

Silvio Berlusconi je u spornoj biografiji predstavljen kao premijer zemlje poznate po "korupciji i pokvarenosti" i još se dodaje da je u Italiji omražen, kao i da je "politički diletant".

Amerikanci su u "biografiji" naveli da je Berlusconi još kao djete razvio "strast prema novcu", a da je kao student drugim studentima pisao seminarske radove uz novčanu nadoknadu, da je prodavao usisivače i da je zarađivao novac pjevajući na jednom brodu.

U "biografiji" se takođe detaljno opisuje Berlusconijeva navodna umješanost u brojne korupcijske afere.