Svijet
0

SAD: Vjernici i pacifisti prosvjedima obilježavaju četvrtu godinu rata u Iraku

FENA
Hiljade kršćanskih vjernika molilo je za mir na antiratnoj misi koja je održana u petak navečer u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, uoči vikenda tokom kojeg će se širom Sjedinjenih Država održati pacifistički prosvjedi u povodu četvrte obljetnice početka rata u Iraku.

Nakon mise, vjernici su pješačili desetak kilometara do Bijele kuće pod snijegom i ledenom kišom, noseći lažne svijeće s baterijskim svjetlom.

Hiljade prosvjednika okupilo se kasnije u parku Lafayette ispred Bijele kuće, a kada ih je stotinjak prešlo ulicu do ograde Bijele kuće, policija ih je počela privoditi, tražeći da oslobode pločnik.

Policija nije objavila koliko je prosvjednika uhićeno do prvih jutarnih sati u subotu.

U vrijeme prosvjeda prozori na Bijeloj kući bili su većinom zamračeni, jer predsjednik George W. Bush provodi vikend u rezidenciji Camp Davidu u Marylandu.

Ekumenska koalicija koja je organizirala događaj "Kršćanski svjedoci mira za Irak", podijelila je oko 3.200 pozivnica za misu u katedrali i dvije manje crkve koje su primile prekobrojne vjernike.

Unatoč hladnom i vjetrovitom vremenu, zbog kojeg su mnogi pozvani odustali, katedrala je bila prepuna vjernika koji su došli iz svih krajeva SAD.

U drugom, nevezanom prosvjedu, u subotu u 12:30 sati EST (17:30 CET), deseci hiljada antiratnih demonstranata krenut u mimohod od Lincolnovog spomenika na Nacionalnoj šetnici u središtu Washingtona do Pentagona, s druge strane rijeke Potomac, kako bi obilježili četvrtu obljetnicu rata u Iraku i 40. obljetnicu povijesnog marša na Pentagon iz 1967., koji je označio prekretnicu na kojoj se većina Amerikanaca počela protiviti ratu u Vijetnamu.

U maršu na Pentagon, koji je 1967. pisac Norman Mailer uspoređivao s katedralom nazivajući ga "istinskom i najvišom crkvom vojno-industrijskog kompleksa", očekuje se da će sudjelovati oko 30.000 ljudi.

Prema pisanju The Washington Posta, organizatori su kazali kako autobusima, kombijima i karavanima iz cijele zemlje dolaze veterani, vojnici i članovi njihovih porodica koji će zauzeti prve redove u prosvjedima.

Na zapadnom parkiralištu ispred Pentagona biti će postavljena pozornica kod koje će se održati prosvjedni skup, uz nastupe govornika i muzičara.

Prijepodne će se ispred Spomenika vijetnamskim veteranima na Nacionalnoj šetnici održati protudemonstracije.