|

SAD više ne podržava podjelu vlasti u Zimbabveu

SAD više ne podržava podjelu vlasti u Zimbabveu
0
F
FENA
22.12.2008. u 12:16
0
komentara
0

dijeljenja
SAD više ne podržava podjelu vlasti u Zimbabveu Foto: AFP/File
Sjedinjene Američke Države su saopćile u nedjelju da ne mogu više podržavati prijedlog o podjeli vlasti u Zimbabveu, po kojem bi Robert Mugabe ostao na položaju predsjednika države.
U Pretoriji, u Južnoafričkoj Republici, pomoćnica američkog državnog sekretara za Afriku Janday Frayser istakla je da ne vjeruje da je predsjednik Mugabe sposoban da dijeli vlast.

Frayser je rekla da je Mugabe "izgubljen" i da je "ostao bez osjećaja za realnost".

Ona je je apelirala i na susjede Zimbabvea da povećaju pritisak na Mugabea, ali je Južnoafrička Republika saopćila da vlada nacionalnog jedinstva partije predsjednika Mugabea i opozicije "ostaje i dalje kao najbolja nada da mogu da se obave promjene u Zimbabveu".

Mugabe je u prvom krugu predsjedničkih izbora u martu izgubio od opozicionog lidera Morgana Tsvangiraija, ali je pobijedio u drugom krugu u junu, pošto se Tsvangirai povukao iz utrke navodeći da je veliki broj njegovih pristalica ubijen.

Mugabe i Tsvangirai su u septembru potpisali dogovor o formiranju jedinstvene vlade, ali je on blokiran, jer dvije strane ne mogu da se dogovore oko ključnih ministarskih funkcija.

Predsjednik George Bush je vladu Zimbabvea nazvao nelegalnom, a Mugabea pozvao da podnese ostavku, u čemu su mu se pridružili i drugi svjetski lideri.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.