{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Veliki brat pazi šta jedete dok letite

F
1.12.2006. u 10:35
0
0
SAD: Veliki brat pazi šta jedete dok letite
0
SAD: Veliki brat pazi šta jedete dok letite
Američki federalni agenti su u protekle četiri godine, bez znanja javnosti, sastavili svojevrsnu rang-listu potencijalnih terorista i kriminalaca koristeći poseban kompjuterski program u koji su unošeni razni podaci, poput učestalosti putovanja, izbora jela i sličnih stvari.
Putnicima, naravno, nije dozvoljeno da se sami uvjere koliku opasnost predstavljaju, ali je administracija u Washingtonu najavila da će prikupljeni podaci ostati pohranjeni u kompjuterima narednih 40 godina, prenijele su agencije.

Podaci prikupljeni na ovaj način sadrže osobne podatke o putnicima, poput adresa ili mjesta rođenja, načina na koji su platili karte, gdje su sjedjeli i šta su jeli tokom leta, podatke o registraciji vozila te prethodne destinacije.

Sličan način praćenja putnika u avioprometu uveden je prije dvije godine i za putnike na letovima unutar SAD-a, ali je cijeli program ubrzo suspendiran, pošto je Kongres naložio federalnim vlastima da prethodno obave 10 testova kojima će biti ocijenjeno u kolikoj mjeri privatni podaci putnika zaista i ostaju tajna.

Sistem prikupljanja podataka na međunarodnim letovima američko ministarstvo unutrašnjih poslova, poznatije kao Odjel za domovinsku sigurnost, opisalo je kao "jedan od najnaprednijih sistema u svijetu", navodeći da bi sposobnost SAD-a da identificira sigurnosne prijetnje, bez tog programa, bio znatno umanjen.

Teroristički napadi na New York i Washington 2001. godine proizveli su pravu paranoju u SAD-u, otvorivši vrata administraciji da na razne načine zloupotrebljava vlast u borbi protiv navodnih prijetnji, uključujući protuustavna modificiranja pravosuđa, zadiranja u privatnost građana te izuzimanje stranaca iz pravnog sistema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: