Svijet
0

SAD: Velika imigracijska racija otjerala stanovnike Cactusa

FENA
Demonstracije meksičkih ilegalaca (2006.)
Demonstracije meksičkih ilegalaca (2006.)
U jednome malom izoliranom mjestu u Teksasu koje je do prije nekoliko sedmica bilo puno stanovnika danas na većini kuća i prikolica za stanovanje u mjestu Cactus stoji natpis "Iznajmljuje se", piše u petak Washington Post.

Prodaja tortilja i drugih etničkih proizvoda zabilježila je strmoglavi pad. Transferi novca u Središnju Ameriku skoro su u potpunosti prekinuti, a "Gvatemalci", kako ih je lokalno stanovništvo zvalo, skoro su svi otišli, kao i značajan broj meksičkih državljana. Prema procjenama između 12-ero i 18-ero djece sad živi samo s jednim roditeljem.

Razlog svemu tome jeste velika imigracijska racija na najvećeg poslodavca u tom mjestu – pogon za pakiranje mesa Swift & Co.

Stotine imigracijskih agenata u posebnim je uniformama i s automatskim puškama upalo 12. decembra prošle godine u taj pogon u okviru usklađene akcije provedene u šest postrojenja istog poslodavca.

Ukupno su širom zemlje u toj akciji uhapšena 1282 ilegalna imigranta, od kojih jedna trećina u pogonu u Cactusu.

Gradonačelnik toga mjesta, inače i najuspješniji poduzetnik u Cactusu, otkazao je, piše Washignton Post, božićnu proslavu u gradu zbog toga što su mnogim stanovnicima, uključujući i članove Gradskog vijeća, rođaci uhapšeni u spomenutoj imigracijskoj raciji.