Svijet
1

SAD uvele nove sankcije Iranu

Klix.ba
Američke vlasti su saopćile kako uvode nove sankcije protiv niza kompanija i pojedinaca optuženih da podržavaju Teheranov nuklearni program.

Do sankcija je došlo uprskos sporazumu sa Iranom, postignutom u Ženevi prošlog mjeseca.

Washington je uveo nove sankcije više od 10 kompanija i pojedinaca zbog podržavanja iranskog nuklearnog programa. Do poteza je došlo nakon sporazuma u Ženevi, gdje se Teheran složio obuzdati svoj nuklearni razvoj u zamjenu za olakšanje sankcija.

Ministarstvo finansija i državni ured saopćili su kako odluka o novim sankcijama pokazuje kako se dogovor iz Ženeve ne odnosi i neće se miješati u njihov kontinurirani rad kontinuirani rad na razotkrivanju i ometanju pristalica iranskog nuklearnog programa.

Nove sankcije uključuju zamrzavanje sredstava i zabranu transakcija između entiteta uključenih u izradu materijala korištenih za proizvodnju oruža masovnog uništenja i koji pokušavaju izbjeći trenutne sankcije.

"Današnje sankcije su oštar podsjetnik za poslove, banke i brokere širom svijeta kako smo nastavili sveobuhvatno sprovođenje naših sankcija, čak i planiramo istražiti mogućnost dugoročne rezolucije”, rekao je David Cohen, sekretar za terorizam i finansijske informacije.