Svijet
0

SAD upozorio Gruziju da se "ne igra vatrom" u Južnoj Osetiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predstavnik u NATO-U Kurt Volker izjavio je da su SAD upozoravale Gruziju da ne pokušava silom da preuzme kontrolu nad Južnom Osetijom, uključujući i večer uoči napada gruzijske vojske koji je doveo do žestokog odgovora Rusije.

Američki ambasador pri NATO-u je rekao da Rusija traži izgovor da isproba svoju vojnu moć i pošalje vojsku u Gruziju, kao što je to i bio slučaj kad su gruzijski vojnici ušli 8. augusta u Južnu Osetiju, autonomnu oblasti koja je otcijepljena od Gruzije.

Na pitanje da li je Washington bio upoznat sa namjerom Gruzije da preuzme kontrolu nad Južnom Osetijom, Volker je rekao da SAD već dugo vremena neprestano savjetuju vlasti u Tbilisiju da ne posežu za vojnim rješenjem u toj oblasti.

"Uključujući i dan prije nego što su gruzijske snage ušle u Južnu Osetiju, rekli smo - 'ne činite to, ne dozvolite da budete uvučeni u vojni sukob, to nije u vašem interesu'", rekao je Volker u norveškom Institutu za međunarodna pitanja, prenio je Reuters.

"Ali, pritisak na Gruziju je bio ogroman i osjetili su da moraju da poduzmu nešto...i dali su Rusiji izgovor koji je tražila da pokrene veliku vojnu operaciju sa više od 20.000 vojnika", kazao je američki predstavnik u Sjevernoatlantskoj alijansi.

Volker je rekao da se Gruzija nalazila dugo pod pritiskom Moskve zbog ograničenja koja su joj nametnuta u trgovini i viznom režimu, kao i putem manjih vojnih obračuna tokom raspoređivanja ruskih vojnika u okviru mirovne operacije u Južnoj Osetiji.

"Lako se vidi da je pažljivo pripreman pritisak na Gruziju na koji je ona nerazumno odgovorila", naveo je Volker.

On je dodao da su u Gruziji potrebne međunarodne mirovne snage pošto Rusija nije više pouzdana u ulozi čuvara mira u toj državi.

Volker je objasnio da bi te snage mogle da osiguraju Ujedinjene nacije, Evropska unija ili OSCE, foruma čiji su Rusija, SAD i Gruzija članice.