Svijet
0

SAD upozorava građane da ne putuju u Venecuelu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Države su upozorile svoje građane da izbjegavaju putovanja u Venecuelu zbog protesta i političke napetosti izazvanih zatvaranjem glavne opozicijske TV stanice u toj zemlji.

"U svjetlu aktuelnih događanja, savjetujemo američkim građanima da dobro promisle o opasnostima prije putovanja u Venecuelu", poručio je u četvrtak State Department.

Nedavna odluka predsjednika Venecuele Huga Chaveza da ne produži dozvolu za emitiranje najgledanijoj TV u Venecueli Radio-televiziji Caracas (RCTV) izazvala je proteste desetaka hiljada građana širom zemlje, a i studenti su najavili štrajk na univerzitetima, podsjetile su agencije.

Chavez je u međuvremenu optužio "međunarodnu desnicu, ekstremne desničare i fašističke pokrete iz SAD-a, Evrope i Brazila" za blaćenje vladu u Caracasu.

On je prigovorio Brazilu da se miješa u unutarnja pitanja druge zemlje nakon što je senat te zemlje u četvrtak pozvao Caracas da ponovo dozvoli rad RCTV-u. "Niko se ne bi smio miješati", rekao je Chavez i dodao da Brazil "kao papagaj ponavlja ono šta kaže Washington."

Televizija RCTV je zatvorena u nedjelju u ponoć, uz obrazloženje da je učestvovala u neuspješnom državnom udaru 2002. godine tako što je poticala nasilne demonstracije.

Osnovana 1953. godine, RCTV je bila najstarija privatna televizija u Venecueli, a njene emisije, sportski prijenosi i sapunske opere redovno su bili među najgledanijima u zemlji.

Chavez je u sukobu s medijima otkad je 1999. godine stupio na dužnost predsjednika. On je u više navrata optuživao TV stanice i listove da ga pogrešno prikazuju kao protivnika demokratije, koji guši slobodu govora i štampe te da ignoriraju dostignuća njegove administracije.

Chavezovi kritičari tvrde da on pokušava postepeno pojačati kontrolu države nad medijima.

Organizacije Human Rigts Watch i Reporteri bez granica ocijenile su kako predsjednikova odluka da ne produži RCTV-u dozvolu za emitiranje predstavlja pokušaj ušutkivanja kritičara i udarac demokratiji i pluralizmu.

Američki Senat je osudio zatvaranje stanice kao "kršenje slobode izražavanja". Njemačka, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, izrazila je zabrinutost zbog toga što je frekvencija RCTV-a dodijeljena drugoj televiziji bez javnog konkursa.