Svijet
0

SAD uklonio Sjevernu Koreju s popisa sponzora terorizma

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka administracija je u subotu uklonila Sjevernu Koreju s popisa zemalja koje su pokrovitelji terorizma, nakon što je dobila garanciju da će Pjongjang pristati na inspekciju svojih nuklearnih kapaciteta, javljaju agencije.

Američki predsjednik George W. Bush u petak je potpisao uredbu kako bi od propadanja spasio sporazum po kojem je Sjeverna Koreja pristala napustiti svoj program razvoja nuklearnog oružja.

Predsjednik George Bush donio je ovu odluku pošto je Sjeverna Koreja pristala da stručnjacima omogući pristup svim svojim "prijavljenim" nuklearnim objektima a da Agencija za atomsku energiju (IAEA) ima veliku ulogu u tim provjerema, javio je Reuters.

Dogovoreno je također da će, na osnovu obostrane saglasnosti, stručnjaci IAEA imati pristup i neprijavljenim sjevernokorejskim nukleranim objektima,

Sjeverna Koreja će također nastaviti s razgradnjom svojih nuklearnih objekata.

Do očekivanog uklanjanja s popisa dolazi u trenutku kada Sjeverna Koreja priprema reaktiviranje svog neosposobljenog nuklearnog reaktora u Yongbyonu i druge provokativne akcije, uključujući protjerivanje nuklearnih inspektora UN-a i pokusno ispaljivanje balističkih projektila, što je povećalo napetosti i zaprijetilo krhkom sporazum o nuklearnom razoružanju.

Najavljenom potezu SAD-a prethodila je intenzivna rasprava u Washingtonu i konsultacije s partnerima iz šestostranih pregovora - Kinom, Južnom Korejom, Rusijom i Japanom.

Osim Sjeverne Koreje na crnoj listi zemalja koju su sačinile SAD su još Sirija, Sudan, Iran i Kuba.