Svijet
0

SAD u mećavi, najmanje 30 mrtvih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Mećava i dalje paralizira mnoge krajeve SAD-a gdje hiljade putnika čekaju po aerodromima da završe putovanja započeta još u nedjelju, javljaju agencije.

Uz temperaturu nižu od minus 15 stepeni u nekim dijelovima SAD-a, noćašnje meteorološko upozorenje za državu Colorado najavljuje mećavu koja bi mogla donijeti čak metar i 20 centimetara novog snijega.

Planinski putevi u Kaliforniji na čijem je sjeveru palo više od pola metra snijega, dijelom su zatvoreni dok čistači ne probiju smetove, a vozači su upozoreni da se pripreme za veoma sporo putovanje, uz zastoje.

Na sjeverozapadu, gdje mećava traje gotovo neprekidno već sedmicu dana, počeli su da se od težine snijega ruše krovovi slabije izgrađenih zgrada, ali žrtava za sada nema.

U utorak i srijedu je u nesrećama na klizavim putevima poginulo više od 30 ljudi.

U američkoj državi Juta dvije osobe poginule su u lavini u Stenovitim planinama, a u saobraćajnoj nesreći u državi Visconsin poginulo je devet ljudi, među kojima jedna žena i sedmomjesečna beba.

Nevrijeme je i u Kanadi gdje su meteorolozi najavili Božić sa najviše snijega od 1971. godine.

Jedna žena (55) spašena je nakon što je četiri dana bila zarobljena u snježnoj oluji na putu kod Ontarija.

U Vankuveru je tokom dvodnevne ledene mećave napadalo 10 centimetara snijega. Meteorolozi su najavili da će Kanađani za Božić imati najviše snijega od 1971. godine.

Jučer je na aerodromu u Chicagu avion kompanije "American Airlines" sletio sa zaleđene piste.

Povrijeđenih nije bilo.