{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD u Iraku i Afganistanu potrošile 60 milijardi dolara

F
31.8.2011. u 17:27
0
0
SAD u Iraku i Afganistanu potrošile 60 milijardi dolara
0
SAD u Iraku i Afganistanu potrošile 60 milijardi dolara
U Iraku i Afganistanu je tokom posljednje decenije američka vlada potrošila možda čak 60 milijardi dolara zbog slabe kontrole kompanija s kojima ima ugovore, lošeg planiranja i potkupljivanja tamošnjih gospodara rata, procjenjuje se u izvještaju Komisije za ratne ugovore.
U svom konačnom izvještaju za Kongres, u koji je Associated Press imao uvid, ta komisija je ocijenila da se boljim planiranjem i agresivnijom kontrolom moglo izbjeći trošenje dosta tog novca koji je otišao na nepotrebna razbacivanja i mutne radnje.

Kako bi se izbjegle greške iz Iraka i Afganistana, vladine agencije bi trebalo da reorganizuju način na koji plaćaju i realizuju ugovore u ratnim zonama, preporučuje se u izvještaju na 240 stranica, koji treba da bude objavljen u srijedu.

Komisija od osam članova osnovana je 2008. godine, po ugledu na Trumanovu komisiju koja je kontrolirala ugovore iz Drugog svjetskog rata.

Njen izvještaj predstavlja najkompletnije istraživanje američke ovisnosti od ugovora s privatnim kompanijama, kao i vladine sposobnosti da s tim izađe na kraj u ratnim zonama. Komisija je provjeravala ugovore za vojsku, za obnovu i izgradnju, kao i za poslove osiguranja.

Ukupan iznos teško je procijeniti, jer nema općeprihvaćene metodologije, ali se u izvještaju zaključuje na osnovu informacija prikupljenjih u protekle tri godine, da je ta suma najmanje 31 milijardu dolara, a da bi ukupan iznos mogao biti i 60 milijardi, i to prema konzervativnim procjenama, što znači moguće još više.

Kako je navedeno, sredstva izgubljena u nepotrebnim rasipanjima predstavljaju 10 do 20 posto te sume, a u prevarama je nestalo između pet i devet posto.

Komisija očekuje da će ukupan iznos ugovora s privatnim kompanijama, radi podrške američkim operacijama u Iraku i Afganistanu, do kraja ove budžetske godine preći 206 milijardi dolara.

Zakon kojim je komisija formirana predviđa da ona svoj rad završi do septembra ove godine iako se američke operacije u Iraku i Afganistanu, koje uključuju i kompanije po ugovoru, nastavljaju i poslije tog datuma.

Početkom augusta, američke vojne vlasti u Kabulu procijenile su da je oko 360 miliona dolara američkih poreskih obveznika talibana, kriminalaca završilo u rukama i lokalnih moćnika, uglavnom kroz profiterstvo, mito i iznuđivanje.

Komisija je također ocijenila da je oslanjanje na ljude iz privatnih kompanija prikrilo ukupan ljudski bilans ratova, jer ih ni vlada ni mediji nisu ubrajali u žrtve.

Od oktobra 2001. do jula 2011. godine prijavljena je pogibija 2.429 ljudi iz privatnih kompanija u Iraku i Afganistanu. U istom periodu poginuo je 6.131 američki vojnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: