{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD u Iraku i Afganistanu potrošile 60 milijardi dolara

F
31.8.2011. u 17:27
0
0
SAD u Iraku i Afganistanu potrošile 60 milijardi dolara
0
SAD u Iraku i Afganistanu potrošile 60 milijardi dolara
U Iraku i Afganistanu je tokom posljednje decenije američka vlada potrošila možda čak 60 milijardi dolara zbog slabe kontrole kompanija s kojima ima ugovore, lošeg planiranja i potkupljivanja tamošnjih gospodara rata, procjenjuje se u izvještaju Komisije za ratne ugovore.
U svom konačnom izvještaju za Kongres, u koji je Associated Press imao uvid, ta komisija je ocijenila da se boljim planiranjem i agresivnijom kontrolom moglo izbjeći trošenje dosta tog novca koji je otišao na nepotrebna razbacivanja i mutne radnje.

Kako bi se izbjegle greške iz Iraka i Afganistana, vladine agencije bi trebalo da reorganizuju način na koji plaćaju i realizuju ugovore u ratnim zonama, preporučuje se u izvještaju na 240 stranica, koji treba da bude objavljen u srijedu.

Komisija od osam članova osnovana je 2008. godine, po ugledu na Trumanovu komisiju koja je kontrolirala ugovore iz Drugog svjetskog rata.

Njen izvještaj predstavlja najkompletnije istraživanje američke ovisnosti od ugovora s privatnim kompanijama, kao i vladine sposobnosti da s tim izađe na kraj u ratnim zonama. Komisija je provjeravala ugovore za vojsku, za obnovu i izgradnju, kao i za poslove osiguranja.

Ukupan iznos teško je procijeniti, jer nema općeprihvaćene metodologije, ali se u izvještaju zaključuje na osnovu informacija prikupljenjih u protekle tri godine, da je ta suma najmanje 31 milijardu dolara, a da bi ukupan iznos mogao biti i 60 milijardi, i to prema konzervativnim procjenama, što znači moguće još više.

Kako je navedeno, sredstva izgubljena u nepotrebnim rasipanjima predstavljaju 10 do 20 posto te sume, a u prevarama je nestalo između pet i devet posto.

Komisija očekuje da će ukupan iznos ugovora s privatnim kompanijama, radi podrške američkim operacijama u Iraku i Afganistanu, do kraja ove budžetske godine preći 206 milijardi dolara.

Zakon kojim je komisija formirana predviđa da ona svoj rad završi do septembra ove godine iako se američke operacije u Iraku i Afganistanu, koje uključuju i kompanije po ugovoru, nastavljaju i poslije tog datuma.

Početkom augusta, američke vojne vlasti u Kabulu procijenile su da je oko 360 miliona dolara američkih poreskih obveznika talibana, kriminalaca završilo u rukama i lokalnih moćnika, uglavnom kroz profiterstvo, mito i iznuđivanje.

Komisija je također ocijenila da je oslanjanje na ljude iz privatnih kompanija prikrilo ukupan ljudski bilans ratova, jer ih ni vlada ni mediji nisu ubrajali u žrtve.

Od oktobra 2001. do jula 2011. godine prijavljena je pogibija 2.429 ljudi iz privatnih kompanija u Iraku i Afganistanu. U istom periodu poginuo je 6.131 američki vojnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: