|

SAD u Haagu podržale neovisnost Kosova, Rusija nije

SAD u Haagu podržale neovisnost Kosova, Rusija nije
0
F
FENA
8.12.2009. u 20:59
29
komentara
0

dijeljenja
SAD u Haagu podržale neovisnost Kosova, Rusija nije
Sjedinjene Američke Države i Rusija u utorak su došle na red iznijeti svoja stajališta pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) glede zakonitosti proglašenja neovisnosti Kosova, pri čemu su ponudile dijametralno suprotna stajališta - SAD su ustvrdile kako je neovisnost Kosova bila jedina održiva opcija nakon brutalnog etničkog čišćenja Srba nad Albancima, dok je Rusija ustrajala na tome kako nije bilo razloga za proglašenje kosovske neovisnosti i založila se za obnovu pregovora sa Srbijom oko statusa Kosova.
"Jednostrana deklaracija neovisnosti bila je nužan i stabilizacijski završetak turbulentnog poglavlja povijesti zapadnog Balkana", rekao je voditelj američkog izaslanstva Harold Hongju Koh pred sudskim vijećem od 15 članova koje treba donijeti odluku.

Deklaracija o neovisnosti Kosova, objavljena 17. februara 2008., "sukladna je međunarodnom pravu" , rekao je Koh, dodavši kako je izdvajanje Kosova od Srbije bilo "volja naroda", koja je proizašla iz nemogućnosti Srbije i Kosova da postignu političko rješenje u pregovorima.

"Sad je pitanje da li vi želite ponoviti tragičnu prošlost ili pustiti Kosovo da se okrene obećavajućoj budućnosti", rekao je Koh sucima.

Nužna deklaracija o neovisnosti Kosova "donijela je toliko potrebnu stabilnost Balkanu, zatvorivši razvučenu knjigu o raspadu nekadašnje Jugoslavije", napomenuo je američki predstavnik.

Rusija, tradicionalni saveznik Srbije, ustvrdila je kako deklaracija o neovisnosti Kosova nije bila sukladna Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, priklonivši se stajalištu Srbije, koja želi nastavak davno prekinutih pregovora s Kosovom, koje i dalje smatra svojim sastavnim dijelom..

Ta deklaracija je 1999. okončala sukob između srpskih i snaga kosovskih Albanaca 1998.-1999., odredivši kako će pokrajinom upravljati UN, ali će ostati pod srpskim suverenitetom.

"Činjenica da pregovori nisu dali rezultata ne znači da bi ih se trebalo smatrati završenima", rekao je voditelj ruskog izaslanstva u Haagu Kiril Gevorgian.

"Nijedna jednostrana akcija ne može se smatrati konačnim rješenjem" koje stavlja izvan snage Rezoluciju 1244 koja "čuva teritorijalnu cjelovitost Srbije" i koja je još na snazi, naglasio je ruski veleposlanik u Nizozemskoj.

"Svaki pokušaj da se dovede u pitanje režim uspostavljen rezolucijom je prkošenje Vijeću sigurnosti, što je neprihvatljivo", dodao je.

Koh je naglasio kako je Rezolucija 1244 "funkcionirala", jer je "omogućila neovisnost Kosova". "Danas, gotovo dvije godine poslije, vidimo kako je jednostrana deklaracija o neovisnosti konačni proces kojim se okončava raspad Jugoslavije", napomenuo je.

"Kosovo je sad neovisno, a Srbija i Kosovo su dio evropske budućnosti", kazao je, naglasivši kako su SAD na sud došle kao prijatelj obiju zemalja, prenijela je Hina.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...