Nema saveznih smjernica
1

SAD u dilemi: Ko je prioritet za vakcinaciju protiv koronavirusa

M.G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanije i industrijske grupe koje lobiraju kako bi dovele svoje američke radnike na čelo crte za vakcinaciju protiv COVID-a nailaze na niz državnih planova i zabunu oko toga tko je bitan, a tko nije.

Kako prenosi Reuters, imunizacija protiv bolesti izazvane novim koronavirusom ključna je za sigurno otvaranje velikih dijelova gospodarstva i smanjenje rizika od bolesti u prenatrpanim pogonima za preradu mesa, fabrikama i skladištima.

Ali prije nego što je ijedna igla ušla u ruku američkog radnika, izbila je zabuna oko toga ko se tačno smatra ključnim tokom pandemije.

S obzirom na to da početne doze vakcine nisu ograničene i da nema jakih saveznih smjernica, američke države su morale odrediti ko će biti prvi na redu za primanje vakcine, a tko će morati pričekati do sljedeće godine.

Državni planovi distribucije vakcina koje je pregledao Reuters pokazali su široka odstupanja oko toga ko bi se smatrao neophodnim, pri čemu su neke države jasno naznačile određene grupe radnika, a druge nisu dale nikakvu jasnoću.

Generalno, države imaju široku diskreciju kada je u pitanju distribucija vakcina i politika i mogu izdati mandate za vakcinaciju svojim stanovnicima.

Mnoge su države dosad slijedile savezne smjernice da radnicima u mesnoj i prehrambenoj industriji daju prostora u liniji, ali neke se polako odmiču, rekao je Mark Lauritsen, bivši radnik za klanje svinja koji sada zastupa oko 250 hiljada radnika u mesnoj industriji i preradi hrane u okviru Ujedinjenog sindikata prehrambenih i komercijalnih radnika.

"Na primjer, Kolorado nije pomaknuo mesnu ambalažu i preradu mesa toliko visoko kao neke druge države. Tako da ćemo velik dio svog napora usmjeriti prema mjestima poput Kolorada gdje ćemo se možda premjestiti niz prehrambeni lanac. Mi smo sindikat koji ima članove u svakoj državi, pa ćemo razgovarati sa svakom državom kako bismo utvrdili gdje bi trebalo biti naše mjesto u redu", rekao je Lauritsen.

Više od 20 velikih industrija pozvalo je zvaničnike da odrede prioritete svojim radnicima, uključujući pojedinačne kompanije poput kompanije za proizvodnju automobila Uber Technologies Inc i dobavljača hrane DoorDash Inc i industrijske grupe koje predstavljaju vozače kamiona, nastavnike, maloprodajne radnike i druge poslovne sektore.

DoorDash je u svom pismu u kojem poziva na poželjni pristup vakcinama za svoje radnike u isporuci rekao da bi kompanija također mogla pomoći službenicima javnog zdravstva da razmjenjuju informacije o vakcinama putem svoje platforme.

Najmanje 22 industrije, uključujući poljoprivredne kompanije, dobavljače sredstava za čišćenje, zubne higijeničare, vozače autobusa i mesare, takođe su se obratile Savjetodavnom odboru za imunizacijske prakse (ACIP), neovisnom panelu zdravstvenih stručnjaka koji preporučuju smjernice za distribuciju vakcina američkim centrima za Kontrolu i prevenciju bolesti.

"Nadamo se da će lokalni zdravstveni službenici početi to ubrzati prije nego kasnije, tako da postoje neke smjernice i bolji osjećaj kako biti efikasan sa osnovnom radnom snagom", rekao je Bryan Zumwalt, izvršni potpredsjednik javnih poslova za potrošače Udruženje brendova.

Grupa koja zastupa proizvođače potrošačkih proizvoda, uključujući Procter & Gamble Co i Coca-Cola Co, poslala je pisma gotovo svih 50 američkih država i saveznih zvaničnika, pozivajući njihovih gotovo 1,2 miliona radnika da postave prioritet za vakcinu.

Do danas je ACIP preporučio samo zdravstveno osoblje, a štićenici ustanova za dugotrajnu njegu trebali bi prvo dobiti vakcinu - prioritet koji nije sporan ni u jednoj industriji ili državi.

Iako su neke države izjavile da će čekati daljnje preporuke odbora, druge su nastavile i razvile vlastite prioritete distribucije vakcina, pokazao je pregled planova distribucije vakcine COVID-19.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden kritizirao je nedostatak koordiniranog plana za distribuciju vakcina protiv koronavirusa predsjednika Donalda Trumpa, ali nije jasno bi li savezna vlada mogla prepisati državne planove distribucije.

U New Yorku će osnovni radnici na terenu, koji redovito komuniciraju s javnošću, poput farmaceuta, radnika u prehrambenoj trgovini i tranzitnog osoblja, primiti vakcinu u drugoj fazi distribucije, dok je Florida sve ključne radnike uvrstila na američku listu domovinske sigurnosti.