UN
0

SAD tvrdi da je Iran odlučan da napravi atomsku bombu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je odlučan da proizvede nuklearnu bombu, utvrdile su u srijedu Sjedinjene Američke Države u Ujedinjenim nacijama, a druge stalne članice Vijeća sigurnosti su izrazile zabrinutost o nesaradnji Irana s inspektorima IAEA.

Američki i britanski ambasadori u UN-u su optužili Iran za "sistematsko kršenje" rezolucija UN-a koje su nametnule četiri serije sankcija.

"Iran odbija da vodi računa o našoj zabrinutosti za širenje nuklearnog oružja i čini se da je odlučan da napravi atomsku bombu", naglasila je američka ambasadorica Susan Rice u toku razgovora u Vijeću sigrunosti o sankcijama UN-a, aludirajući na novi izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Vijeće sigurnosti i komisija za sankcije "će morati da razmotre odgovarajući odgovor na seriju kršenja rezolucija Vijeća sigurnosti od strane Irana", kazala je ona.

Britanski ambasador pri UN-u Mark Liyall Frant je istakao da Iran nastavlja da "prkosi mnogobrojnim rezolucijama UN-a" i da je obogatio veliku količinu urana, što je "značajna etapa za proizvodnju nuklearnog oružja".