Svijet
0

SAD trese afera sa smjenom tužitelja

FENA
Američki državni odvjetnik Alberto Gonzales, izložen kritikama i pozivima na ostavku zbog afere sa smjenjivanjem osam saveznih tužitelja u dosluhu s Bijelom kućom, u srijedu je izjavio kako njegov ostanak na dužnosti ovisi o predsjedniku Georgeu W. Bushu, ali da bi on želio ostati i objasniti Kongresu okolnosti spornog smjenjivanja tužitelja.

"Ja radim za američki narod i služim na zadovoljstvo predsjednika. Mislim da možete pogledati na rezultate ministarstva pravosuđa s obzirom na ono što smo napravili... progon dječijih seksualnih grabežljivaca, slučajevi javne korupcije... Mislim da su naši rezultati izvanredni", rekao je Gonzales u emisiji "Today" TV mreže NBC.

Gonzales, koji je po funkciji ministar pravosuđa, ponovio je u srijedu kako su počinjene greške kod prošlogodišnje smjene osam od 93 savezna tužitelja, ali da on želi ostati na dužnosti kako bi Kongresu razjasnio te smjene.

Buru u Washingtonu izazvala je objava e-mail prepiske između Gonzalesova predstojnika ureda Kylea Sampsona i pravne savjetnice Bijele kuće Harriet Miers, u kojoj su oni 2005/06. raspravljali o modalitetima za smjenu tužitelja, s političkom podobnošću kao glavnim kriterijem.

Sampson je u jednoj od e-mail poruka tužitelje razvrstao u tri kategorije:

"Hrabri = Preporuka zadržati; snažni tužitelji koji su se dobro ravnali i pokazali lojalnost predsjedniku i državnom odvjetniku"; "Ispali iz igre = Preporuka ukloniti; slabi tužitelji koji su bili neučinkoviti kao menadžeri i tužitelji, pogađali se oko inicijativa administracije"; "Ništa = Bez preporuke: nisu se istaknuli bilo pozitivno bilo negativno".

Sampson je bio zadužen za odluku o tome koji će tužitelji biti smijenjeni. Ostavku je podnio u ponedjeljak, nakon objave e-mail prepiske s Miers.

Bijela kuća je potvrdila kako je Harriet Miers, koja je prošle godine napustila administraciju, nakon izbora Busha u drugi mandat 2004. predložila smjenu sva 93 tužitelja i dovođenje "svježe krvi", kako je objasnio glasnogovornik Tony Snow.

Sampson je uspio odgovoriti Meiers od toga, tumačeći joj kako bi to izazvalo veliki poremećaj u pravosudnom sistemu. Spor oko tužitelja najnovija je podloga za sukob Bushove administracije i nove demokratske većina u Kongresu. Čelnici demokrata smjene su opisali kao dio kampanje discipliniranja i zastrašivanja u pravosuđu koju su provodili administracija i republikanski zastupnici.

Vodeći kandidat demokrata u utrci za predsjedničke izbore 2008., senatorica Hillary Clinton, u srijedu je pozvala Alberta Gonzalesa da podnese ostavku.

"Neko konačno treba snositi odgovornost, a državni odvjetnik, kojeg još uvijek čini se zbunjuje prethodna uloga predsjednikova ličnog odvjetnika u odnosu na dužnost u pravosudnom sistemu i prema cijeloj zemlji - treba dati ostavku", rekla je Clinton u emisiji "Good Morning America" ABC News-a.

"Duboko sam uznemirena onim što sam do sada saznala i pridružujem se onima koji pozivaju na sveobuhvatnu istragu...Dokazi govore o izravnom utjecaju na američke tužitelje koji trebaju djelovati nepristrano. Postoje dokazi političkog uplitanja i političkog pritiska na njih kako bi se angažirali u stranačkim političkim aktivnostima", naglasila je Clinton.

Na pitanje o razlici u odnosu na 1993., kada su na početku prvog predsjedničkog mandata njezinog supruga Billa smijenjeni svi tužitelji, odgovorila je kako je to "velika razlika" jer svaki novi predsjednik to čini, a ovdje se između dva mandata rješavalo "slučaj po slučaj".

Ona je sugerirala kako bi i predsjednik Bush trebao razjasniti svoju ulogu u aferi, te pogotovo njegov glavni savjetnik Karl Rove.

Predsjednik Bush je novinarima u Meksiku rekao kako ima puno povjernje u Gonzalesa te da otpuštanje nekoliko tužitelja nije bilo politički motivirano.

"Greške su napravljene i nisam sretan zbog toga", rekao je Bush i dodao kako je od Gonzalesa zatražio da na Capitol Hillu, zastupnicima obiju stranaka objasni kako su sporne odluke donesene.

The Washington Post komentira u srijedu kako su, tokom jučerašnjega Bushova programa u Meksiku, njegovi pomoćnici furiozno telefonirali u Washington vezano uz aferu i objavu e-mail prepiske iz Bijele kuće.

Odgovor na spor oko otpuštenih tužitelja ukazuje na neiskustvo Bijele kuće, navikle da njezina stranka kontrolira Kongres. ...U prošlosti je pitanje njezinih akcija moglo biti minorizirano bez objave interne e-mail prepiske. Sada Bijela kuća mora objašnjavati zašto je stalno mijenjala priču, piše WP.

Demokratski kongresnik Thomas Davis, najavio je za Post kako će ovo biti teška godina za Bijelu kuću, jer svaka pretpostavljena greška može pokrenuti Kongresnu istragu, što će Bijelu kuću dovesti u defanzivu.