Svijet
0

SAD: Trećina američkog stanovništva manjine

FENA
Svaki treći stanovnik Sjedinjenih Država danas je pripadnik rasne ili etničke manjine uveliko zahvaljujući eksplozivnom rastu broja Hispanoamerikanaca, objavio je u srijedu američki Ured za popis stanovništva.

U 2005. američka manjinska populacija brojila je 98 miliona ili 33 posto od ukupno 296,4 miliona stanovnika Sjedinjenih Država, saopćio je Ured.

Ove brojke pokazuju sve veću raznolikost stanovništva SAD-a, rekao je direktor Ureda Louis Kincannon.

Ured je kazao kako su Hispanici s 42,7 miliona i dalje najveća manjinska skupina te da su s povećanjem od 3,3 posto od jula 2004. do jula 2005. najbrže rastuća skupina stanovnika SAD-a.

Na Hispanike, koji mogu biti bilo koje rase, otpada skoro polovica, 1,3 miliona ili 49 posto, ukupnog rasta američkog stanovništva od 2,8 miliona u navedenom razdoblju. Od tog broja 800.000 je prirodni prirast, a 500.000 su novi imigranti i Hispanici predvode u rastu stanovništva kako u imigraciji tako i natalitetu.

Crnci su druga po veličini manjinska skupina u SAD-u s 39,7 miliona, a ostvarili su rast od 1,3 posto.

Azijati su na trećem mjestu sa 14,4 miliona i ostvarili su također visok rast od 3 posto.

Bijelci koji se ne ubrajaju u Hispanike činili su skoro 67 posto stanovništva SAD-a i ostvarili su sporu stopu rasta od 0,8 posto, dodajući svome broju samo 500.000 novih članova ili samo 19 posto ukupnog rasta američkog stanovništva.

Broj bijelaca u SAD-u sada je 198,4 miliona.

Prema ranijim projekcijama Ureda, manjinsko stanovništvo i trenutna bijela većina će se izjednačiti i činiti po polovicu ukupnog stanovništva SAD-a do 2050. radikalno mijenjajući populacijsku sliku zemlje, prenijela je Hina.

Prirodni rast Hispanika je vrlo visok sa čak 70 posto porasta broja djece mlađe od 5 godina u SAD-u koji otpada na njih.

On ima sve izglede nastaviti se budući da je hispanoameričko stanovništvo mnogo mlađe od drugih segmenata društva. Prosječna dob Hispanika je 27,2 godine u usporedbi sa 36,2 godine prosječne starosti cijele američke nacije.

Bjelačko stanovništvo je prosječno najstarije u SAD-u sa 40,3 godine prosječne starosti.