Svijet
0

SAD traži više sankcija za Iran

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Države su u četvrtak saopćile da su od Ujedinjenih nacija zatražile nove sankcije za Teheran, jer izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pokazuje da Iran "nastavlja prkositi" svijetu svojim nuklearnim programom.

"Ovaj izvještaj, nažalost, jasno pokazuje da Iran nije zainteresiran da sarađuje sa svijetom", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino komentirajući izvještaj IAEA-e.

"SAD će sarađivati s partnerima iz Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke jer krećemo prema trećoj seriji sankcija Vijeća sigurnosti", kazala je ona.

"U izvještaju se navodi da Iran nastavlja prkositi međunarodnoj zajednici i dvjema zajedničkim rezolucijama Vijeća sigurnosti", izjavila je Perino.

Iran je napravio "bitne pomake" kada je otkrio prirodu i veličinu svoga spornog nuklearnog programa, ali je to nedovoljno, navodi se u izvještaju IAEA-e objavljenom u četvrtak, javio je AFP.

"Iran je na vrijeme odgovorio na pitanja i dao pojašnjenja za probleme koji su se pojavili" u kontekstu radnog programa dogovorenog između Teherana i IAEA-e, navodi se u saopćenju UN-ove agencije.

"Međutim, njegova saradnja nije dovoljno dinamična", ocijenila je IAEA i izrazila žaljenje što Teheran nije poduzeo dovoljno inicijative.

"Iran nastavlja da se distancira od sporazuma koji mu je predložen", kazala je Dana Perino aludirajući na sve političke i ekonomske prijedloge koje su dali SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, kako bi Iran zamrznuo obogaćivanje urana.