Svijet
0

SAD traži ukidanje vanrednog stanja u Pakistanu prije izbora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zamjenik američke državne tajnice John Negroponte posjetit će ove sedmice Pakistan kako bi izvršio pritisak na predsjednika Musharrafa da ukine vanredno stanje.

Glasnogovornik State Departmenta izjavio je u utorak da će Negroponte, koji se trenutno nalazi u Africi, posjetiti Pakistan krajem sedmice i da će se susresti s drugim visokim dužnosnicima. Dužnosnici kažu da će zamjenik državne tajnice osobno prenijeti poruku da Sjedinjene Države žele ukidanje vanrednog stanja i održavanje izbora.

U međuvremenu američka ambasadorica u Pakistanu Anne Patterson izjavila je da vanredno stanje ne unazađuje samo put prema demokratiji nego i pakistanski privredni rast. Ona je dodala da pakistanski privredni rast rast od sedam posto predstavlja najveći uspjeh administracije predsjednika Musharrafa.

Američka administracija pozdravila je najavu predsjednika Musharrafa o održavanju izbora u januaru, ali su ostale sumnje u vjerodostojnog tog izjašnjavanja ako se ranije ne ukine izvanredno stanje.

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey kazao je da će Negroponte izvršiti pritisak za ukidanje vanrednog stanja kako bi se otvorio put za predizbornu kampanju.

"Željeli bismo vidjeti da sve umjerene političke snage u Pakistanu budu kadre surađivati", rekao je Casey.

"I dalje želimo da se izbori održe na slobodan, pošten i transparentan način. Želimo da se ukine uredba o vanrednom stanju, kako bi se stvorio politički prostor nužan da stranke mogu voditi kampanje, ljudi slobodno izraziti svoja gledišta, a mediji slobodno djelovati", rekao je Casey.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino u utorak je izbjegla komentirati zahtjev bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto da predsjednik Musharraf podnese ostavku.

"Očito je da sada ima puno političke napetosti u Pakistanu. Najvažnije je da se zemlja vrati na demokratski put, a to će početi s ukidanjem vanrednog stanja kako bi se omogućilo održavanje slobodnih i poštenih izbora, a potom uspostava demokracije u kojoj predsjednik države nije ujedno i šef vojske", rekla je Perino, prenijela je Hina.

Glasnogovornica Bijele kuće dodala je da se situacija u Pakistanu mijenja iz sata u sat, te kako SAD ohrabruju nastavak dijaloga između svih strana.