Svijet
0

SAD traži reforme poslije Castra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Saopćenje kubanskog lidera Fidela Castra da će, poslije skoro pedeset godina na vlasti, podnijeti ostavku na položaj predsjednika, u inostranstvu je potaklo nade da bi na Kubi mogle da uslijede demokratske promjene; na Kubi su pak prisutna očekivanja da će, bar za neko vrijeme, život nastaviti da teče neizmijenjenim tokom.

Zapad, predvođen predsjednikom Bushom, na vijest iz Havane uzvratio je ocjenom da bi na otoku trebalo da uslijedi demokratska tranzicija.

Očekivani nasljednik Fidela Castra, njegov brat Raul, nagovijestio je da su kubanskoj državnoj privredi neophodne reforme.

Komentatori i pored toga procjenjuju da će na Kubi pre doći do ograničenih promjena nego do eventualne brze političke transformacije.

Sjedinjene Države su, u međuvremenu, saopćile da uprkos vijesti o povlačenju Fidela Castra, nema izgleda za skoro ukidanje višedecenijskog ekonomskog embarga koji je Washington uveo Kubi.

Dva historijska saveznika Kube, Rusija i Kina su biranim riječima odale najtoplije priznanje kubanskom lideru.

Predsjednik Venecuele Hugo Chaves, najbliži saveznik Fidela Castra u Latinskoj Americi, još se nije oglasio, ali je jedan od Chavesovih saradnika rekao da je Castrovo povlačenje novi korak u revolucionarnom procesu. U Havani su se posle objavljivanja vijesti stvorili dugi redovi ispred kioska za prodaju novina.

Dopisnik BBC-ja u glavnom gradu Kube kaže da je raspoloženje među građanima mješavina tuge zbog okončanja jedne ere i očekivanja da bi vrlo skoro moglo da dođe do promjena.