Svijet
0

SAD traži nove sankcije protiv Irana, skače cijena nafte

FENA
Jackie Sanders
Jackie Sanders
Sjedinjene Američke Države zatražile su u petak od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da uvede dodatne sankcije Iranu zbog nepoštivanja međunarodnih zahtjeva da obustavi razvoj nuklearnog programa, što je odmah izazvalo poremećaje na tržištu nafte, čija je cijena tokom dana dostila rekordnih 61,80 dolara za barel.

"Ovo je već drugi put kako Iran izbjegava da se ponaša u skladu sa rezolucijama Vijeća sigurnosti, što je neprihvatljivo. Vijeće sigurnosti mora biti spremno da preduzme dodatne odgovarajuće mjere kako bi uvjerio vlasti u Iranu da je saradnja neophodna", rekla je Jackie Sanders iz američke misije pri UN.

Novi paket sankcija protiv Irana, međutim, neće se naći na dnevnom redu Vijeća sigurnosti prije sredine naredne sedmice, jer će pet stalnih članica tog tijela i Njemačka u ponedeljak u Londonu početi konsultacije o novim kaznenim mjerama protiv Teherana.

"Pregovori o novim sankcijama, međutim, mogli bi biti komplikovani", rekao je agenciji Tanjug jedan zapadnoevropski diplomata u UN, podsjećajući da je Vijeću sigurnosti, zbog oprečnih interesa Rusije i SAD, trebalo puna dva mjeseca da se dogovore o prethodnom paketu kaznenih mjera.

Nove kontroverze oko Irana, međutim, odmah su se odrazile na cijenu nafte na New York berzi, koja je je u jednom trenutku dostigla 61,80 dolara za barel, što predstavlja ovogodišnji rekord, ali se, nešto kasnije, zaustavila na 61,24 dolara, ili 29 centi više nego prethodnog dana.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u petak izvještaj o iranskom nuklearnom programu u kojem se navodi da je Teheran, još jednom nakon augusta prošle godine, izbjegao da se povinuje zahtjevima međunarodne zajednice i obustavi ambiciozni nuklearni program.

SAD smatraju da krajnji cilj ambicioznih Iranaca predstavlja izrada atomske bombe, što vlasti u Teheranu uporno odbacuju kao najobičniju propagandnu akciju Washingtona.